Eva Pokorná

4. březen 2009

Transplantace srdce, jater či plic zachraňují životy. A česká transplantační medicína patří k nejlepším na světě. Podle Evy Pokorné, prezidentky České transplantační společnosti, je hlavním problémem tohoto oboru nedostatek dárců orgánů: "Protože pacientů, kteří na transplantaci čekají, je mnohem více, než kolika transplantace může být provedena." Ve čtvrtek 5. března bude hostem scenárista a režisér Václav Chaloupek.

Doktorka Eva Pokorná však upozorňuje na to, že ve srovnání s Evropou je situace v Česku pro čekatele na náhradní orgán výrazně příznivější. "Dárcovský program u nás je mnohem rozvinutější než třeba v sousedním Německu," podotýká lékařka.

Podle čeho tedy jsou přidělovány orgány těm, kdo čekají na transplantaci? "Čekací listina není fronta. Ledviny jsou alokovány podle největší podobnosti mezi dárcem a příjemcem, takže se spíše jedná o biologický pořadník." V loňském roce byla v Česku čekací doba na transplantaci orgánu něco málo přes rok, popisuje Eva Pokorná. Ale zároveň i zdůrazňuje: "Samozřejmě jsou i pacienti, kteří čekají mnohem, mnohem déle."

V Česku je situace v oblasti darování orgánů charakteristická především tím, že zde existuje instituce předpokládaného souhlasu s posmrtným darováním orgánů a tkání. Zároveň registr osob, které s darováním vlastních orgánů nesouhlasí, obsahuje přibližně tisíc jmen. Doktorka Eva Pokorná podotýká, že lidé, kteří zvažují odmítnutí dárcovství orgánů, by se nejprve měli sami sebe zeptat: "A co když já nebo někdo z mých blízkých bude transplantaci potřebovat?"

Nejen na to, jaký je její názor na obchod s orgány nebo jaké charakteristiky musí splňovat ten, kdo se chce stát dárcem orgánu, ale i na mnoho dalšího se Lucie Výborná zeptala Evy Pokorné za vás.

Záznam celého rozhovoru s Evou Pokornou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio