EU zahájila sankce vůči Rusku. „Pokud bude Rusko pokračovat v agresi, přitvrdíme,“ zní z Evropy

EU ještě dnes spustí nové sankce proti Moskvě. Seznam Rusů se zmrazeným majetkem a cestováním se rozroste na 550 lidí, objeví se mezi nimi i ruský ministr obrany nebo mluvčí ruské diplomacie. Kromě toho má EU připravené další sankce. K těm sáhne, pokud bude Rusko pokračovat v agresi. „Naše kroky jsou odpovědí na agresivní chování Ruska. EU je jednotná a postupuje rychle,“ řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. EU se domnívá, že ruské plány ještě nejsou u konce.

Čtěte také

Na seznamu Rusů se zmrazeným majetkem a zákazem cestování figurují například tři stovky poslanců ruské státní dumy, kteří hlasovali pro uznání separatistických území, nebo mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Sankce podle diplomatů dopadnou také na několik blíže neupřesněných oligarchů a nejméně dvě banky. Unie rovněž zakázala obchod se separatisty a chystá se odstřihnout Moskvu od přístupu na evropské finanční a kapitálové trhy.

Ursula von der Leyenová také ve svém projevu uvítala rozhodnutí Německa zmrazit certifikaci plynovodu Nord Stream 2 na neurčito. závislost na dovozu ruského plynu podle ní ukazuje, proč je třeba dál investovat do diverzifikace a do domácí výroby obnovitelných zdrojů energie.

autoři: Viktor Daněk , Jiří Chum , als
Spustit audio

Související