Jan Lipavský: Rusko přiblížilo Evropu a Ukrajinu válce. EU má připravené sankční mechanismy

22. únor 2022

Rusko v pondělí večer uznalo samostatnost povstaleckých regionů na východě Ukrajiny. Krátce poté prezident Vladimir Putin do oblastí vyslal ruskou armádu, která má údajně zajistit mír. Agresi už odsoudil Bílý dům nebo představitelé Evropské unie. „Jedná se o hrubé narušení mezinárodního práva. Prostě není možné překračovat silou hranice v Evropě. To je princip, který vede potenciálně k velkým konfliktům,“ zdůrazňuje ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (za Piráty).

Jak se Česko staví k tomu, co se teď odehrává na východní Ukrajině? Jaký je ji oficiální postoj?

Ministerstvo zahraničních věcí za Českou republiku jednoznačně odsoudilo akt, který učinila Ruská federace – Vladimir Putin, nemá to žádný právní základ, ani těch tzv. republik. Je to narušení územní suverenity Ukrajiny.

Čtěte také

Mluvíte o aktu. Je to invaze, nebo není? V souvislosti s tím, co se odehrálo předtím?

Jednoznačně Rusko přiblížilo Evropu a Ukrajinu válce. Je tam ohromná koncentrace vojsk. My se k tomu budeme pravděpodobně scházet jako ministři zahraničí Evropské unie a můžeme očekávat nějaké další kroky i na úrovni EU.

Jste v kontaktu s Pražským hradem? Konzultoval jste nejnovější situace s prezidentem Milošem Zemanem?

Politiku ČR dělá vláda. Já jsem v kontaktu s panem premiérem, velice se teď koordinujeme.

Takže ani neplánujete konzultovat tu situace s prezidentem?

Jak říkám, odpovědnost zahraniční politiky má vláda. Máme k tomu celý aparát, samozřejmě s Pražským hradem průběžně komunikujeme. Ale co se týče těch operativních rozhodnutí, toho, jakým způsobem budou přijaty sankce, k čemu se ČR připojí nebo nepřipojí, to je záležitost vlády.

Ani tedy nevíte, zda se k tomu prezident nějakým způsobem vyjádří nebo jaký postup zvolí?

Já jednání pana prezidenta nekonzultuji.

Jaký byl tedy ten společný postup s vašimi kolegy v EU? Co bude dále?

Tak my jsme dlouhou dobu avizovali, že EU má připravené sankční mechanismy pro případ, že by se něco podobného na východě Evropy odehrálo – pro případ nějaké i vojenské eskalace. Nyní je namístě, abychom se sešli, abychom to ještě jednu jednoznačně odsoudili. Protože se opravdu jedná o hrubé narušení mezinárodního práva. Prostě není možné překračovat silou hranice v Evropě. To je princip, který vede potenciálně k velkým konfliktům. Abychom také vůči Ruské federaci přijali náležité sankce. Tak jak jsme o tom koneckonců ale celou dobu transparentně dopředu hovořili.

Čtěte také

Jaké sankce v této fázi budete prosazovat, aby byly skutečně účinné a Moskvu zasáhly? Budou to ty nejtvrdší v rámci EU? Jsou tam nějaké návrhy?

Ty návrhy jsou neveřejné a budou zveřejněny až v momentě, kdy se na tom EU shodne.

Podpoří Česko Ukrajinu ještě nějak speciálně, třeba i mimo společný postup s unií?

My Ukrajinu podporujeme dlouhodobě, je to náš významný ekonomický partner a proudí tam poměrně velké množství humanitární a rozvojové pomoci. To jsou projekty, ve kterých pokračujeme, je to spíš o nějaké komunikaci a o hledání konkrétních příležitostí. Já za ministerstvo zahraničních věcí zaštiťuje humanitární pomoc, kde budeme pokračovat především v té oblasti zdravotnické.

Bude tedy ta pomoc vyšší než v pondělí se mluvilo o 10 milionech korun v přepočtu. Budete nějakým způsobem navyšovat?

Tak to je otázka k diskusi. Určitě jsme připraveni i za vládu tu pomoc navýšit. A na druhou stranu my potřebujeme vědět, kam přesně by taková pomoc měla proudit. A je to, je to věc na pracovní úrovni. Momentálně běží 10 milionů korun. To je věc, kterou rozhoduji já.

autoři: Jiří Chum , and
Spustit audio

Související