Politika Západu selhala. Přišel čas sankcí, Rusko je na prodeji plynu závislé, soudí čeští politici

Jakou odezvu vyvolalo rozhodnutí prezidenta Putina uznat nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny a vyslat tam takzvané mírové sbory? Jak tento postup obhajují ruská vládní místa a jak ho vstřebávají obyvatelé v ukrajinské metropoli a na jihu země? A kam svým projevem posunul Vladimir Putin rusko-ukrajinské vztahy?

Vladimir Putin v pondělí večer sdělil, že na ruské mapě Evropy přibývají oficiálně dva nové státy. „Znovu to zdůrazním. Ukrajina není jen sousední země. Je to nedílná součást naší historie a kultury. Je nezbytné uznat nezávislost a suverenitu Doněcké republiky a Luhanské republiky,“ uvedl šéf Kremlu.

Čtěte také

Zároveň vydal rozkaz k vyslání takzvaných „mírových jednotek“ na Donbas. Ty překročily hranici v nočních hodinách a zamířily k linii dotyku, která separatisty dělí od ukrajinských vládních sil.

Sankce proti Rusku?

Odezva na mezinárodní scéně byla rychlá. Postup Ruska odsoudila kromě sedmadvacítky také většina členů Rady bezpečnosti OSN na mimořádném zasedání. Český premiér a předseda ODS Petr Fiala v Poslanecké sněmovně prohlásil: „Musíme být jednotní, musíme postupovat společně. Musíme být připraveni uvalit na Rusko tvrdé sankce.“

Evropská unie v koordinaci se Spojenými státy a Velkou Británií nyní na návrhu sankcí proti Rusku pracuje. „Rusko je sice vojenská regionální velmoc, ale ekonomicky si nestojí moc dobře. Rusko je ale v současné době závislé na prodeji jak zemního plynu, tak ropy, tak dalších surovin. Takže by pro Ruskou federaci pozastavení dodávek plynu znamenalo možná daleko větší ránu než pro Evropskou unii nebo Západ,“ řekl k tomu pro Radiožurnál předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Čtěte také

Stopka pro Nord Stream 2

Německý kancléř Olaf Scholz také dnes mimo jiné prohlásil, že udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Dodal, že ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny je jasným porušením mezinárodního práva, které nezůstane bez odpovědi.

„Dnes už je úplně jasné, že politika Západu vůči Rusku selhala. Signál vůči Rusku proto musí být velmi patrný. Rozhodnutí německé vlády, která vyjádřila minimálně dočasnou stopku schvalování ropovodu Nord Stream 2, je něco, co je z ekonomického i z politického hlediska pro Putinovo Rusko velmi citelné rozhodnutí,“ komentuje to pro Radiožurnál europoslanec zvolený za TOP 09 Luděk Niedermayer.

autoři: Tomáš Pavlíček , als
Spustit audio

Související