Zastaví se Putin na Donbasu? „Teď jde do tuhého,“ varuje ukrajinský zpravodaj ve speciálu Radiožurnálu

Ruská armáda v noci vstoupila do ukrajinského pohraničí. Obsadila území takzvané Doněcké a Luhanské lidové republiky, které ruský prezident Vladimir Putin krátce předtím uznal jako samostatné země. Ve svém projevu také zpochybnil ukrajinskou státnost a prohlásil, že Ukrajina historicky patří k Rusku. Proč se k tomu rozhodl a proč právě teď? Budou následovat sankce Západu? A jak na události reagují běžní Rusové? 

Ukrajina není jenom náš soused, je to neodmyslitelná součást naší historie, kultury, naší duchovní kontinuity,“ prohlásil Vladimir Putin ve svém večerním projevu. Nasazení jednotek v separatistických republikách zdůvodnil nutností zachovat mír. „Požadujeme, aby ti, kdo převzali a udržují moc v Kyjevě, okamžitě zastavili bojovou činnost. Jinak bude odpovědnost za pokračování krveprolití ležet na bedrech ukrajinského režimu,“ řekl.

Dokud bude Putin v čele Ruska, bude považovat Ukrajinu za své území.
komentátor Michael Romancov

„Dokud bude stát v čele Ruska Putin, je evidentní, že bude považovat Ukrajinu za své území. Historický elaborát, který přednesl, sice z hlediska historického neobstojí, ale historie a politika jsou dvě zcela odlišné disciplíny,“ komentuje Putinův projev politický komentátor Michael Romancov.

Ukrajina žádá o pomoc

Prezident Volodomyr Zelenskyj okamžitě požádal o další pomoc západní partnery. Ve vystoupení k národu řekl, že Ukrajina ruské kroky neuznává a prohlásil, že Ukrajina má právo na individuální i kolektivní obranu.

„To může naznačovat, že půjde do tuhého,“ varuje zpravodaj Martin Dorazín přímo z východu Ukrajiny. „Proti sobě nebude stát ukrajinská armáda a takzvané povstalecké jednotky, ale bude to ruská armáda proti ukrajinské armádě. To je nová úroveň konfliktu, a to velmi nebezpečná.“

USA už zavedly první sankce 

O situaci jednala v noci mimořádně Rada bezpečnosti OSN. Vzhledem k ruskému právu veta ale podle očekávání k žádné rezoluci nedospěla. Například Čína vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti. Zástupci západních zemí ale kroky Moskvy i jejich zdůvodnění jednoznačně odmítli.

Čtěte také

Spojené státy už také zavedly první sankce: zakázaly investovat v separatistických oblastech na východě Ukrajiny a obchodovat s nimi. „Někteří zákonodárci ale kritizují Bidena za pomoc Ukrajině a za to, že se v otázce ruské agrese vůbec angažuje. Tento postoj stále silněji probublává Republikánskou stranou směrem nahoru od početné trumpovské základny a protrumpovských médií,“ upozorňuje zpravodaj Jan Kaliba.

„Západ by měl minimalizovat všechny kontakty s Ruskem, dát najevo, že Rusko nejen porušuje mezinárodní právo, ale zejména že vneslo do Evropy válku jako způsob komunikace v mezinárodních vztazích. To je něco, co by mělo v Evropě vadit úplně každému,“ dodává komentátor Michael Romancov.

Celý speciál Radiožurnálu o situaci na Ukrajině si můžete poslechnout ze záznamu.

Hosty speciálu byli:

  • komentátor Libor Dvořák
  • politický geograf Michael Romancov
  • zpravodajka Ivana Milenkovičová
  • zpravodaj Martin Dorazín
  • zpravodaj Jan Kaliba
autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související