Erik Best

4. prosinec 2008

Ve čtvrtek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu americký novinář žijící v Praze Erik Best, který v rozhovoru, zaměřeném především na reflexi aktuální situace v největší světové velmoci, poznamenal: "Už když jsem před lety seděl na letišti a díval jsem se na všechny ty obtloustlé a rozmazlené Američany, tak jsem měl pocit, že Spojené státy mají nějaký problém a ještě to ani netuší." V pátek 5. prosince bude hostem muzikant Richard Tesařík.

Erik Best, který je vydavatelem anglicky psaného zpravodajského bulletinu Fleet Sheet, žije v Česku téměř dvacet let, ale zároveň sleduje události ve své vlasti, které dokáže z odstupu zhodnotit. Rozhovor se proto týkal zejména témat, která v poslední době nejvíce pohnula Amerikou. Mluvilo se o finanční krizi a jejím dopadu na občany USA i o nově zvoleném prezidentovi Baracku Obamovi.

"Nakolik obraz americké ekonomické krize, zprostředkovaný českými médii, odráží to, co se v USA doopravdy děje?" ptala se svého hosta moderátorka Lucie Výborná. Podle Erika Besta je situace v Americe opravdu vážná proto, že dlouho trvalo, než lidé pochopili, co se děje. Teď krizi pocítí každý, bez ohledu na to, kolik vydělává. Američané jsou zvyklí utrácet tolik, kolik vydělávají, a proto si budou muset utáhnout opasky všichni, ne jen ti nemajetní.

Jak vidí Erik Best další vývoj v USA pod vlivem finanční krize? "Jsou různé scénáře - optimistické i pesimistické. Dovedu si představit, že by to mohlo být horší než ve 30. letech, kdy krize začala v roce 1929, ale nejhorší byla několik let po vypuknutí. Možná jsme tedy teprve na začátku. Také si ale dovedu představit, že Barack Obama přijde s nějakým dobrým řešením a situace se pomalu vylepší."

Do jaké míry byl úspěch Baracka Obamy ve volbách jeho vlastní zásluhou a nakolik se na něm podílela propracovaná marketingová kampaň jeho spoupracovníků? Erik Best tvrdí, že velkou roli hrálo obojí. Fenomén Baracka Obamy je do určité míry stvořený, ale zároveň měl jako kandidát perfektní zázemí. "Z legrace tvrdím, že jediná Obamova chyba je, že jeho matka nebyla napůl Hispánka a napůl bílá, protože pak by měl celé politické spektrum pokryté. Navíc je chytrý, umí dobře mluvit a velice rychle zjistil, co Amerika potřebuje," říká Erik Best.

V čem bude Barack Obama jiný prezident? "Určitě bude mít pestřejší kabinet, bude tam víc žen, černochů a mladých lidí. Je to člověk, který má dobrý obraz v zahraničí a já doufám, že naváže větší kontakt se světem a že se bude snažit napravit poškozenou americkou reputaci." doplňuje Erik Best, který zároveň vyslovil pochybnost, jestli Barack Obama dokáže během jednoho prezidentského období splnit všechno, co zaznělo v jeho předvolební kampani.

Otázky nesměřovaly jen k politickým tématům. Lucie Výborná se ptala, jak se Eriku Bestovi žije v Praze, jak se dívá na tuzemskou novinařinu i na to, cítí-li se víc jako Američan, nebo jako Čech.

Záznam celého rozhovoru s Erikem Bestem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio