Elektronické papírování praktickým lékařům nepomůže, shodují se politici v předvolební debatě

Sdružení praktických lékařů vyzvalo své členy, aby na jeden den zavřeli ordinace na protest proti byrokracii a podfinancování praxí. A právě současné problémy praktických lélařů patřily k jedním z témat v druhé předvolební debatě s vylosovanými zástupci politických stran a hnutí kandidujících v říjnových parlamentních volbách. Většina z nich se shoduje na tom, že elektronické papírování je nesmyslné.

Jakým způsobem pomoci praktickým lékařům a jejich pacientům? „Jsme toho názoru, že by bylo dobré, aby se pacient spolupodílel na fungování zdravotnictví jako takovém,“ vysvětluje Martin Vlček z Radostného Česka.

Připomíná také, že do 18 a od 70 let by podle něj měli mít pacienti návštěvu lékaři a pobyt v nemocnici zdarma.

Pavel Makovec z Dobré volby 2016 zase zdůrazňuje, že EET a elektronické recepty jsou nesmysl – většina praktických lékařů jsou starší lidé a mnoho z nich neumí zacházet s elektronickými věcmi.

„Jestliže je dneska nedostatek praktických lékařů, tak od ledna jich bude ještě méně, protože někteří skutečně si s tím neporadí,“ říká s tím, že elektronické předpisy by viděl jako alternativu, nikoliv jako povinnost.

Čtěte také

Změna financování, posílení platů a motivace mladých lékařů. Právě to jsou důležité body v otázce praktických lékařů podle Tomáše Vandase z Dělnické strany sociální spravedlnosti. I on zdůrazňuje, že je zbytečné tlačit lékaře do elektronizace, elektronických receptů a EET.


Praktičtí lékaři mají od ledna příštího roku povinně vystavovat elektronické recepty a od března podléhat EET.

Bolavé místo v českém zdravotnictví pak vidí především ve venkovských regionech. „Není dobře, když nám mladí, nadějní lékaři odcházejí raději do zahraničí,“ dodává s tím, že stát by na to měl reagovat a změnit politiku financování právě ve vztahu k praktickým lékařům.

Elektronické recepty i EET jsou nesmyslné i podle předsedy strany Národ sobě Jiřího Šoltyse, který míní, že lidé se dnes stávají stále více područími elektroniky. „Stát pouze zvyšuje svou kontrolu, protože svým občanům nevěří, on už je dře z kůže takovým způsobem, že chce vědět o každém jejich kroku,“ zdůrazňuje.

erecept

Požadavky praktických lékařů podporuje i Česká strana národně sociální. „Podporujeme snahu lékařů, aby se zabývali především léčením, nikoliv administrativou,“ říká předseda strany Michal Klusáček s tím.

Stát by také podle něj neměl být přebyrokratizovaný a závislý na systémech spojených s internetem, aniž by byla vytvořená zvláštní síť, která by nebyla napadnutelná.

Čtěte také

Zbavit praktické lékaře elektronického papírování je řešením i podle Josefa Kálese ze Strany svobodných občanů. „Byrokracie roste, žádný ze současných politiků v parlamentu ji nebyl schopen zastavit, naopak ji ještě přifukují, takže já vidím řešení zrušit EET a elektronické papírování,“ uzavírá.

Všechny předvolební debaty si můžete poslechnout zde.

Předvolební debata 10.10. 2017
autoři: jap , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.