Dvě různé knihy, jeden titul. Zákazníci si knihu o Trumpovi pletou s deset let starým dílem

10. leden 2018

Z deset let staré knihy o spojeneckém bombardování Německa za druhé světové války se stal nečekaný bestseller. Jmenuje se totiž stejně jako nová kniha o zákulisí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa. Historika Randalla Hansena nečekaný zájem pobavil.

„Na trhu je skoro deset let a za tu dobu si ji koupilo patnáct tisíc lidí. Z legrace jsem se kouknul, jak si stojí teď. A na Amazonu se mi objevila jako třetí nejprodávanější knížka ve svém žánru,” řekl Randall Hansen televizi CBC, Na dálku poděkoval novináři Michaelu Wolffovi, který si pro svou knihu o Trumpovi vybral úplně stejné jméno.

Jeho kniha asi zklame všechny, kteří se zajímají o skandály spojené s americkou politikou. Hansen se totiž zabývá historií druhé světové války. „Jde o příběh o spojeneckých náletech na nacistické Německo. Pokusil jsem se ho popsat ze strany civilistů,” popsal autor.

Kniha je stále aktuální, říká autor


Novinář Michael Wolff strávil mnoho času v Bílém domě, zpovídal Trumpa i řadu jeho spolupracovníků a výsledkem je kniha, která prezidenta nepotěšila. Podle Wolffa je Trump dětinský a sebestředný člověk, který není schopen studovat materiály, jež dostává na stůl, a nejvíce ho zajímá, jak se o něm mluví v televizi. Na knihu se v amerických knihkupectvích stály fronty, které připomínají uvedení nového dílu románu o Harry Potterovi.

Jeho kniha získala řadu akademických ocenění, popularitu jí ale přinesla až publikace jmenovkyně. Randall Hansen neupřesnil, o kolik prodeje stouply. Peníze z práv mu prý teprve přijdou.

Lidé, kteří si jeho knihu omylem koupili, to, alespoň podle komentářů na Amazonu, berou sportovně. Někdo sice varuje, že se text Donaldu Trumpovi nevěnuje, za svůj omyl při nákupu ale nikdo nenadává.

Sám Hansen doufá, že si alespoň část z nich knížku i tak přečte. Podle něj ukazuje na nesmyslnost války. A ta je prý aktuální i při pohledu na to, kdo v Bílém domě sedí.

autor: vjb
Spustit audio