Důvěra v současné vedení ČEZu je velmi nízká, říká minoritní akcionář Michal Šnobr

Přichází nová éra energetiky a vliv politiků by se měl snižovat – stát by se měl zaměřit na efektivní spravování společnosti, nikoli přerozdělování v dozorčí radě, která pak nefunguje. Takový je názor minoritního akcionáře ČEZu Michala Šnobra, který patří k dlouhodobým kritikům současného vedení společnosti.

Pokud by se Andreji Babišovi podařilo získat většinu v dozorčí radě ČEZu, tak by to podle Šnobra znamenalo zásadní zvrat posledních let.

„Pokud by všichni tři noví členové dozorčí rady opravdu byli na straně ANO, tak v tom okamžiku by ministerstvo financí, hnutí ANO, ovládalo sedm z dvanácti křesel v dozorčí radě,“ říká.

Dana Drábová: Stavba nového jaderného bloku pouze v režii ČEZu je naivní

03735628.jpeg

Jak dosáhnout toho, aby se stavba nového jaderného bloku v Česku začala posouvat kupředu? Klíčové je rozhodnutí o tom, kdo výstavbu zaplatí. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to připomíná šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová s tím, že takové rozhodnutí je neustále odsouváno.

Tím by podle něj mělo sílu odvolat vedení a představenstvo společnosti poměrem sedm ku pěti. „Už jenom ta pozice, že se někdo dostane k tomu, že bude mít sílu udělat změnu v představenstvu nebo managementu společnosti, by byl velmi výrazný pokrok,“ vyzdvihuje.

Upozorňuje také na to, že důvěra v současný management je velmi nízká, a jako akcionáři raději chtějí více peníze nazpátek, než aby je manažeři investovali.

„Jako akcionáři nejsme spokojení s managementem, jak spravuje majetek společnosti ČEZ v posledních letech. Osm let trvale klesá návratnost vlastního kapitálu společnosti a snížila se na pouhou třetinu původního čísla,“ upozorňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio