Dušan Pařízek

5. listopad 2009

Čas - ten podle Dušana Pařízka chybí pražskému divadelnímu životu. "Pražský magistrát naráží na hranice svých možností," podotýká v souvislosti se současným projednáváním grantů a nejistotou pražských divadel, která je příčinou i toho, proč se v prosincovém programu Divadla Komedie objevuje tak nezvykle vysoký počet derniér.V pátek 6. listopadu bude hostem hudebník David Kraus.

Pražským divadlům začala nejistá sezona. V současné chvíli projednává pražský magistrát rozdělení kulturních grantů a výsledek zásadním způsobem ovlivní osud mnoha pražských divadel - mezi nimi i Divadla Komedie.

Divadlo Komedie má v listopadu pět derniér, v prosinci dalších patnáct. Co to znamená pro divadelního diváka? "Jde o podepsanou smlouvu o příspěvku, která umožní provoz a pronájem Divadla Komedie do 31. prosince 2009. 9. září jsme odevzdali žádost, kterou jsme dokumentovali zájem o pokračování v této činnosti - tento termín si diktoval samotný magistrát. Je 5. listopadu - nevím nic."

V souvislosti s rozdělováním grantů pražským divadlům se v médiích často objevují hlasy, které obhajují zavedení tržních principů i do kulturní oblasti. To však režisér odmítá. Tržní přístup k umění se dle Dušana Pařízka totiž zcela míjí s posláním divadla. "Míjí se to s posláním kultury ve společnosti - aby něco pečovalo o kolektivní duši, o mysl diváků, aby se lidé tu a tam pozastavili sami nad sebou, nad společností, ve které žijí, a nad politikou, která se jich bezprostředně týká."

Vynucená prosincová derniéra by mohla potkat i nejnovější hru Divadla Komedie z pera Olivera Reese Goebbels/Baarová. Název by mohl naznačovat lehce bulvární, zábavní žánr. "Nic takového však nebylo naším záměrem," vyvrací podobné domněnky režisér. "První část inscenace podává zprávu o vývoji celé Evropy během 1. poloviny 20. století - o cestě do antisemitismu, do totality a šíleného válečného konfliktu. Druhá část rozklíčuje mysl jednoho tvůrců těchto zvěrstev."

Proč se Dušan Pařízek domnívá, že by se česká společnost měla vyrovnávat se svou minulostí? Jak pohlíží na současný přístup pražského magistrátu ke kultuře - z pozice někoho, kdo má zkušenosti s divadelním životem i ze zahraničí? A do jaké míry ovlivňují peníze umělecké směřování divadla? Také na to se Dušana Pařízka zeptala Lucie Výborná.

Záznam celého rozhovoru s Dušanem Pařízkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio