Dosud nejzábavnější a nejvulgárnější televizní seriál, zní z kuloárů o Dabing Street

Po dvanáct pondělků se bude na ČT1 objevovat proměna divadelního představení Dejvického divadla Dabing Street v televizní seriál. Objeví se herci z inscenace i hosté. Jiří Bartoška v roli dálkově řízeného smutečního řečníka či Viktor Preiss, který hraje sám sebe.

Přijetí role vyznavačem ryzí mateřštiny Viktorem Preissem napovídá, že vulgární výrazivo komediálního seriálu o ukoptěné podobě dnešního českého kapitalismu, jehož jsme svědky, slouží něčemu jinému, než podbízení se vkusu diváka, který již přivykl lecčemu i tam, kde by to nečekal.

Poetika seriálu a hry je stejná, jen prostředky jsou jiné. Látkám Petra Zelenky svědčí kamera a jeho postavám větší prostor.
Václav Neužil

Seriál podle vlastní stejnojmenné hry napsané pro Dejvické divadlo natočil režisér Petr Zelenka, který se osobně s dalšími protagonisty zúčastnil předsilvestrovské pražské projekce všech dílů v kině Aero.

„Řekl bych, že s tou hrou má seriál společného ducha a obrovskou energii, která z herců jde. A jinak jsem tam samozřejmě připsal deset nových dílů," řekl ČTK Zelenka, který rozehrává příběh krachujícího dabingového studia, jež po smrti manžela zdědí zneuznaná herečka.

Zelenkovy hry na plátně

„Poetika seriálu a hry je stejná, jen prostředky jsou jiné. Látkám Petra Zelenky svědčí kamera a jeho postavám větší prostor," uvedl představitel jedné z hlavních rolí studiového technika Václav Neužil. Na plátno Zelenka úspěšně převedl už svou dramatickou prvotinu Příběhy obyčejného šílenství i Schormovu adaptaci Dostojevského Bratrů Karamazových, kterou v režii Lukáše Hlavici uvedlo rovněž Dejvické divadlo.

V dalších rolích seriálu se představí Klára Melíšková jako nová majitelka studia, Hynek Čermák coby další studiový technik, Marek Adamczyk a Tereza Voříšková jako nové posily a Miroslav Krobot v roli režiséra, který má studio postavit na nohy.

Krobot bije herce

„Myslím, že překvapením pro diváky bude Miroslav Krobot, který hraje neurotického režiséra Jandu. Ten je znám tím, že bije herce a nikdy dabing nedělal. Je tedy zřejmé, že to nemůže dopadnout jinak než skandálem, který má dokonce i policejní dohru," podotkla Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí producentské skupině seriál vznikl.

Diváci v zaplněném pražském kině Aero absolvovali maraton všech dvanácti dílů. Akce se konala také v brněnském Univerzitním kině Scala, v Minikině v Ostravě a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Výtěžek ze vstupného z projekcích v kinech bude poslán na konto Nadačního fondu dětské onkologie Krtek, neziskové organizaci Ratolest Brno a Mobilnímu hospici Ondrášek v Ostravě.

Divadelní hra Dabing Street získala titul Nejlepší komedie roku 2013 na čtrnáctém ročníku Grand Festivalu v Pardubicích.

autor: Zuzana Filípková
Spustit audio