Dominique Persoone
Do pralinek prý dokáže dát i květák nebo wasabi a všechno je přitom obrovskou delikatesou - Dominique Persoone je v gurmánském průvodci Michelin zařazen mezi tři nejlepší výrobce čokolády a pralinek na světě. S Lucií Výbornou si v dopoledním vysílání Radiožurnálu povídal hlavně o svých cukrářských experimentech s čokoládou, a tak se při poslechu rozhovoru dozvíte například i to, že čokoládu je možné i šňupat. V pátek 2. října bude hostem mikrobiolog Jiří Damborský, šéf mezinárodního vědeckého týmu.
"Do pralinek můžete dát i rybu nebo kuře, a když trefíte ten správný poměr, budou úžasné," tvrdí Dominique Persoone. Jak sám říká, důležité je pouze najít tu správnou rovnováhu mezi kvalitními ingrediencemi a můžete si dovolit vyzkoušet i tyto velmi bláznivé chuťové kombinace.
Žádná velká kyselost, ani příliš sladká chuť, to je podle proslulého belgického cukráře klíč k čokoládovým experimentům. Jídlo je pro něj nejen profese a celoživotní láska, ale - jak je zřejmé - také zábava. "Jsem členem prestižního gastronomického klubu, jehož členové se jednou za půl roku scházejí, aby si uvařili a užili si trochu legrace. Řekl bych, že až 90 procent toho, co tam stvoříme, není poživatelné," říká s úsměvem Dominique Persoone.
Podle čeho se tedy při své seriózní práci rozhoduje o těch správných chuťových kombinacích? Kromě vlastních cukrářských zkušeností se nechává inspirovat i kuriózními vědeckými výzkumy, které se na základě chemické analýzy jednotlivých ingrediencí snaží stanovit, které z nich by mohly tvořit příjemnou chuťovou kombinaci. Vyzkoušel takto už například ústřice s čokoládou, a jak říká, chutnaly báječně.
Kromě toho, že vytváří čokoládové delikatesy, je Dominique Persoone také cestovatelem a spisovatelem. Za svoji poslední knihu Čokoláda a její kořeny: Expedice v Mexiku dostal letos v červenci prestižní ocenění Gurmánská kniha roku.
Jak vznikl nápad se šňupáním čokolády? A které chuťové kombinace byste raději neměli při svých vlastních čokoládových experimentech zkoušet? I na tyto otázky odpověděl Dominique Persoone Lucii Výborné v úsměvném rozhovoru, který si můžete poslechnout ze záznamu v Rádiu na přání.
Záznam celého rozhovoru s Dominique Persoonem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.