Domácí porod je okrajová záležitost, uvažuje o něm maximálně dvě stě žen, říká porodník Jaroslav Feyereisl

30. listopad 2017

Prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková jde ve čtvrtek opět k soudu. Ten bude řešit její žalobu na stát, ve které požaduje odškodné šest a půl milionu korun za neoprávněné trestní stíhání kvůli úmrtí novorozence při domácím porodu.

Podle obžaloby Königsmarková přehlížela problémy, které matka měla. Když se pak dítě začalo dusit, neprovedla prý ani resuscitaci. Soudy asistentku potrestaly podmínkou a zákazem činnosti. Ústavní soud ale nařídil případ znovu projednat.

Následně ji soudy trestu zprostily. Lékaři ale stále varují, že porod doma je rizikový. Už dřív to tvrdil třeba Petr Janků z gynekologicko-porodnického oddělení Fakultní nemocnice Brno.

„Může být doprovázen komplikacemi, se kterými se setkáváme i v nemocnici. Rozdíl je v tom, že v nemocnici máme k dispozici operační sál,” řekl.


Domácí porod může být doprovázen komplikacemi, se kterými se setkáváme i v nemocnici. Rozdíl je v tom, že v nemocnici máme k dispozici operační sál.LÉKAŘ PETR JANKŮ

V celé kauze přitom nejde jen o možné odškodnění pro Königsmarkovou. Žaloba kromě toho vrací pozornost k otázce domácích porodů a k tomu, jak legislativa řeší, aby se podobné případy už neopakovaly.

U porodu se vždy může objevit komplikace

Problematika domácích porodů se loni dostala až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Dvě Češky si tam stěžovaly, že jim stát přísnými zákony upírá možnost rodit doma. Sice neuspěly, ale rozvířilo to diskuzi o domácích porodech.

„Celému jednání u Evropského soudu jsem byl osobně přítomný. Domnívám se, že se jedná o nesmírně nebezpečnou část poskytování zdravotní péče tam, kde by poskytována být neměla - tedy mimo vybavené lůžkové zařízení,” říká porodník a ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl.

„Doma není možné monitorovat stav plodu, dotyčný člověk, v tomto případě porodní asistentka, se ani nemohla dozvědět, jak stav plodu vypadá. Proto porod bohužel skončil, jak skončil,” připomíná případ Königsmarkové.

Jak dodává, na nebezpečnost domácích porodů upozorňují on a jeho kolegové už několik let. „Jde o velmi okrajový problém, mluví se o něm ale velice hlasitě,” dodává Jaroslav Feyereisl.

Jaroslav Feyereisl

Porodní asistentky už mohou vést porod samostatně poměrně dlouhou dobu, musí to podle něj ale být v nemocnici, kde je přítomnost lékaře bezprostřední. „U fyziogických porodů se vždy může objevit komplikace,” varuje.

Domácí porody jsou okrajová záležitost

Poslední zpráva o úmrtí při domácím porodu je z letošního září, kdy takto zahynulo novorozeně na jihu Moravy.

„Domácí porody hrozí velmi nepříjemným rizikem s neřešitelnými dopady pro dítě. Dítě přitom také má nárok na péči a na to, aby mělo nepostižený život,” vzkazuje lékař ženám, které o domácím porodu uvažují.

Přestože 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy otevřela už před dvěma roky bakalářský obor pro porodní asistentky, Jaroslav Feyereisl se domnívá, že jde o ryze okrajovou záležitost. „Podle odhadů o domácím porodu uvažuje 20 až 200 žen, jde spíš o předmět velkého boje malé, ale hlasité skupinky porodních asistentek.”

autoři: jch , als
Spustit audio