Dokuřte, nikdy není pozdě

8. říjen 2008
Pod kůži

Je opravdu tak těžké přestat kouřit? To ode dneška bude spolu s Vámi zjišťovat i Radiožurnál. S Českou koalicí proti tabáku jsme připravili speciální projekt Dokuřte s Radiožurnálem. A proč vás vyzýváme k boji se závislostí na nikotinu? Jsou věci na které není nikdy pozdě, jak potvrdíme v pořadu Pod kůži. Pozveme vás do speciálního centra pro léčení závislosti na tabáku. A necháme mluvit přímo vás o vašich zkušenostech s odvykáním kouření. Na otázky ve studiu odpovídala ředitelka České koalice proto tabáku Kateřina Langrová.

V příštím století by podle vědců na následky kouření měla zemřít jedna miliarda lidí. Statistiky říkají, že na světě žije víc než miliarda kuřáků. Jste-li jedním z nich a říkáte si, že byste s tím něco chtěli dělat, začíná speciální projekt Dokuřte s Radiožurnálem. Proto dnešní Pod kůži věnuje odvykání kouření. A celý proces začíná prostou otázku - proč kouříte?

Nikotin je jednou z nejdestruktivnějších látek, které lidé užívají. Zabije přibližně polovinu svých konzumentů. Potvrzují to také nové výzkumy Světové zdravotnické organizace. Na druhé straně dodávají - jde o epidemii, které se dá vyhnout. Třeba tím, že se lidé budou stále pokoušet s kouřením přestat. Možná vás k tomu přiměje nový projekt Radiožurnálu, který dneškem startuje, a také následující fakta.

Zbavit se nepříjemného kuřáckého zlozvyku se lidem lépe daří v případě, že následují například svého spolupracovníka, partnera, sourozence nebo spolubydlícího. Zjistil to tým vědců z několika význačných amerických univerzit. Z výzkumu vyplynulo, že 67 procent lidí, jejichž partner se svým zlozvykem přestal, pociťuje ke kouření menší chuť. Stejné pocity zažívá i 36 procent těch, jimž přestal kouřit kamarád. U sourozenců a kolegů z práce byl výsledek jen o něco nižší.

Mnoho z kuřáků se snaží dříve nebo později se svým zlozvykem přestat. Podle studie uveřejněné v materiálech newyorského Centra tabákové kontroly je ale jasné, že důvody k tomuto kroku se během života mění. I když si většina kuřáků uvědomuje, že kouření škodí svému zdraví, tento důvod si skutečně připustí lidé v pozdějším věku - až tak kolem 65. roku. Naopak u mladých lidí se velmi často objevují důvody k nekouření jako zápach cigaret a jejich cena.

V Česku stále roste počet dětí a mladistvých, kteří kouří. Riziková je věková kategorie 12 až 15 let. Ta vykouří víc než pět cigaret denně. Dotazníky Státního zdravotního ústavu prozradily, že svou první cigaretu ochutnalo také pětileté dítě. A jako počáteční vliv na něj měli právě rodiče. Půl milionu lidí umírá v Evropě právě na nemoci způsobené kouřením.

S lékařem stoupne šance desetkrát

Závislost na nikotinu zabije 5,5 milionu lidí za rok. Je to stejné, jako kdyby každou hodinu spadl jeden jumbo jet, vysvětlují pracovníci Světové zdravotnické organizace. A podobné názory mají také pracovníci specializovaných poraden pro lidi, kteří se rozhodli s kouřením přestat. Do jedné z mnoha vás zavedeme.

Linka pro odvykání kouření

Od zítřka přestanu kouřit. Také jste si to už mockrát řekli? Jestli chcete přestat sami bez pomoci lékaře, dávají vám odborníci pouhá tři až čtyři procenta šance na úspěch - taková je statistika. S lékařem šance stoupne desetkrát. Když vezmete za kliku některého ze specializovaných center pro léčení závislosti na tabáku, kterých je v Česku 25, máte totiž čtyřicetiprocentní naději uspět.

"Přístroj zaktivuji. Až vám řeknu, tak se nadýchnete, zadržíte dech na 15 vteřin a po 15 vteřinách všechno vyfouknete. Držet, držet, jako když jste pod vodou, až se tam objeví samé nuly, za chvilku nám to začne signalizovat. Tak. Za chviličku už budete moci vydýchnout... A je tam krásná nula," popisuje lékařka pacientce proces, jak se má k přístroji přistupovat.

"Jsem šťastná. Ale už nemám nárok, abych tam něco měla, protože dlouho nekouřím," uvedla Iveta Vránová. Dlouho znamená přes rok. Ivetu Vránovou proto považují v Centru léčby závislosti na tabáku Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy už za úplně vyléčenou.

Zvýšená chuť k jídlu, hlad, zvyšování hmotnosti. Nespavost, obtížné usínání, neschopnost odpočívat. Kašel, neobvyklé sny, noční můry, nevolnost, bolesti v krku. Takhle vypadá dotazník abstinenčních příznaků, který si v centru projde každý pacient. Pro paní Vránovou je to slavnostní chvíle, protože se mezi nekuřáky zařadila po 50 letech.

Kouřila od 19, a když se velmi hlídala, bylo to jenom 30 cigaret za den. Přestat se vlastně pokoušela celý život. "Poprvé to bylo v souvislosti s těhotenstvím. To jsem přestala kouřit, vydržela jsem to asi rok, potom jsem z mladické nerozvážnosti přijala nabízenou cigaretu, jedinou. Prý nebudeš srab, mi bylo řečeno. Tak jsem nechtěla být srab a jela jsem v tom znova. Podruhé to bylo po třicítce, kdy jsem byla na operaci žlučníku a manžel se domluvil s mým ošetřujícím lékařem, aby mi řekl, že nesmím kouřit, nebo se mi zhorší zdravotní stav. Tak jsem přestala, vydržela jsem asi osm měsíců a začala jsem znova. Pak jsem přestala kouřit, bylo mi asi 45, a to jsem to vydržela taky něco přes půl roku a zase jsem začala kouřit. Opět jsem si myslela, že se nic nestane, když si vezmu jednu cigaretu ke kávě. Ale ono se stalo, protože se už nesmí vzít nikdy ani jedna. Manžel se po třiceti letech ještě neodváží vzít cigaretu," popsala peripetie s odvykáním Iveta Vránová.

Už nikdy ani jednu, tato představa prý pro ní byla nejhorší ze všeho. "Měla jsem tak velkou chuť po každém jídle. Jedinou úlevu jsem měla, když jsem se ocitla na místech, kde jsem nikdy nekouřila. Když mi bylo nejhůř, šla jsem si lehnout do postele. Třeba odpoledne po obědě, kdy jsem měla šílenou chuť, šla jsem si dát dvacet. Pak jsem se probudila a už kafíčko, k tomu nějaký bonbónek a už mi bylo fajn. Zajímavé je, že ke kávě mi cigarety vůbec nechyběly. To nikdo nemůže pochopit. Ideální také je jít třeba do tramvaje. Tam jsem také nikdy nekouřila, tam se vůbec netrpí. Doporučuji jít se projet," svěřila se svými zkušenostmi Iveta Vránová.

Pokud kouříte a příběh Ivety Vránové vás inspiroval, možná se i vy necháte přesvědčit, že říct si sám: Tak od zítřka dost! málokdy stačí.

Pomáhá kontakt s ostatními, co chtějí přestat kouřit

Je opravdu tak těžké přestat kouřit? S Českou koalicí proti tabáku jsme připravili speciální projekt Dokuřte s Radiožurnálem. Jeho součástí je také dnešní pořad Pod kůži, do kterého pozvání přijala ředitelka České koalice proti tabáku Kateřina Langrová.

Řada kuřáků se za svou závislost stydí nebo si ji vůbec nechce přiznat. Někdo se třeba bojí, že mu lékaři budou nadávat. Nicméně Kateřina Langrová se ještě nesetkala s případem, že by se to někomu stalo. "Věřím, že u kuřáků může být odstup nebo trochu strach ani ne tak proto, že by jim někdo nadával, ale že oni sami se několikrát pokoušeli přestat kouřit a nešlo jim to. Ztratili tak část sebedůvěry, takže očekávají, že odborník, za kterým zajdou, s nimi bude mluvit tak, že kdyby se snažili, tak by to šlo. Ale přístup odborníků je opravdu úplně jiný," uvedla Kateřina Langrová, která se sama setkala s několika lidmi, kteří měli tak silné abstinenční příznaky, že nebyli schopni se třeba soustředit na práci. "Věřte, že odborníci mají velké pochopení pro tyto problémy," doplnila.

Na každého přitom jako den D, kdy přestat kouřit, může fungovat něco jiného. "Je důležité, aby kuřák byl s tím datem ztotožněný. Není moc dobré říkat si: Přestávám kouřit od zítra. To už spousta kuřáků zažila a někteří třeba i opakovaně," míní Kateřina Langrová, podle níž je dobré si takový den určit s předstihem několika dnů, případně týdnů. Pro mnoho lidí to bývá pondělí, kdy jdou do práce. "Pokud si to dají v neděli, tak to mají celý den a prostor k tomu, aby mysleli jenom na to, že nesmí kouřit. Proto většinou volí nějaký pracovní den," řekla a upřesnila, že datum musí vyhovovat tomu, kdo chce s kouřením přestat.

Logo

Kuřáci odhodlaní přestat se svým zlozvykem se musí připravit na abstinenční příznaky, které se po poslední cigaretě mohou u silných kuřáků projevovat po dobu několika týdnů a v některých případech i měsíců. Pro fyzickou závislost má současná medicína pestrou škálu léků, aby abstinenční příznaky potlačila. V lékárnách jsou volně dostupné prostředky pro náhradní léčbu nikotinem, které zhruba zdvojnásobují procento úspěšnosti při pokusu odvykání kouření. Další léky už musí předepisovat lékař a dotyčný musí být během léčby lékařem také sledován.

U většiny lidí, kteří se rozhodli přestat kouřit, pomáhá kontakt s ostatními lidmi, kteří se rozhodli svého zlozvyku také zbavit. "Nemusí to být přímo osobní kontakt. Existují i internetové diskuse. Například na našich stránkách www.nekurte.cz si kuřáci, kteří se rozhodli přestat kouřit, navzájem sami radí," přiblížila Kateřina Langrová. Dodala, že jsou i lidé, kteří jsou neradi, pokud o nich okolí ví, že chtějí přestat kouřit. Snaží se proto se svým zlozvykem vypořádat v skrytu a pak se pochlubit až s úspěchem.

Každý kuřák se také může obrátit na Linku pro odvykání kouření na telefonním čísle 844 600 500, kde je k dispozici školený personál každý pracovní den od 12 do 20 hodin.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na naší e-mailovou adresu.

Národní muzeum prodává zkameněliny z chráněných oblastí - to bude tématem pořadu Pod kůži ve čtvrtek 9. října. Pořad Pod kůži vysíláme po 11. hodině.

Centra léčby závislosti na tabákuBrno:
Centrum léčby závislosti na tabáku Klinika nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno - Bohunice Jihlavská 20 Brno T.: 532 233 198České Budějovice:
Centrum léčby závislosti na tabáku Nemocnice České Budějovice, a.s. B. Němcové 585/54 České Budějovice T.: 387 871 111Liberec:
Centrum léčby závislosti na tabáku Krajská nemocnice Liberec Husova 10 Liberec T.: 485 312 871Olomouc:
Centrum léčby závislosti na tabáku Klinika plicních nemocí a tuberkulózy, Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6 Olomouc T.: 588 443 561Ostrava:
Centrum léčby závislosti na tabáku Plicní odd. při Vítkovické nemocnici, a.s. Zalužanského 1192/15 Ostrava T.: 595 633 402Plzeň:
Centrum léčby závislosti na tabáku Klinika TRN, Fakultní nemocnice Plzeň Třída Dr. E. Beneše 13 Plzeň T.: 377 402 969Praha:
Referenční centrum léčby závislosti na tabáku III. interní klinika 1.LF UK a VFN Poliklinika VFN Karlovo náměstí 32 Praha 2 T.: 224 966 608 (telefonické objednávání denně 8-10h) MUDr. Eva Králíková,CSc., MUDr. Lenka Štěpánková, MUDr. Kamila ZimováCentrum léčby závislosti na tabáku Pneumologická klinika 2.LF UK a Fakultní nemocnice Motol V Úvalu 84 Praha 5 T.: 224 436 664 MUDr. Soňa CsemyováCentrum léčby závislosti na tabáku Fakultní nemocnice na Bulovce Klinika pneumologie a hrudní chirurgie 3.LF UK Pavilon 10 Budínova 2 Praha 8 T.: 266 082 081

autoři: ela , vij , lvb , lej
Spustit audio

Více z pořadu