Dokument o procesu s Miladou Horákovou

2. červen 2006
mimořádný pořad

Před 56 lety začal největší politický proces proti odpůrcům komunistického režimu. Poslal na popraviště jedinou ženu zavražděnou v tomto období - Miladu Horákovou - a další tři muže. Za smrt nevinných lidí dodnes nebyl nikdo potrestán. Marek Janáč připravil o vykonstruovaném procesu s Miladou Horákovou a jejími společníky unikátní dvoudílný dokument, který ČRo 1 - Radiožurnál nabízí svým posluchačům ve vysílání i na internetu.

Přestože byl proces už v roce 1990 označený jako protiprávní, teprve v současnosti se sbírají důkazy proti dvěma posledním žijícím prokurátorům - Antonínu Havelkovi a Ludmile Brožové-Polednové. "Zatímco textilačka Herainová z Kotony Beroun zvyšovala svůj výkon na automatických stavech, aby co nejvíce pomohla budovat naší republiku, obžalovaná Horáková v podzemí dávala dohromady nepřátelské bandy ke zničení naší republiky," prohlásila tehdy v závěrečné řeči před vyhlášením rozsudku prokurátorka.

Ludmila Brožová-Polednová a Antonín Havelka byli sice loni obviněni, ale trestní stíhání bylo později zastaveno. Jsou podezřelí z účasti na trestném činu vraždy Milady Horákové, Záviše Kalandry, Oldřicha Pecla a Jana Buchala. "Je jim kladeno za vinu, že se podíleli na procesu proti doktorce Horákové a spol. Zpracovávali rozhodnutí tehdejší státní prokuratury, měli v tomto řízení úkony a řízení vedlo k nezákonně uloženým trestům smrti," vysvětluje mluvčí pražského státního zastupitelství Martin Omelka.

První díl rozhlasového dokumentu obsahuje část téměř neznámé nahrávky Milady Horákové z roku 1932 (Archiv Českého rozhlasu). Dokument rekonstruuje to, co procesu předcházelo, způsob vyšetřování zatčených a přípravu procesu. V třicetiminutovém pásmu jsou publikovány tajné zprávy StB i dokumenty dokazující spěch strůjců celé akce. Unikátní svědectví poskytují úryvky zpráv konfidentky StB nasazené do vyšetřovací cely k Miladě Horákové. Dokument končí den před procesem.

Druhý díl dokumentu vychází z nejnovějších výzkumů dochovaných materiálů a mapuje celý průběh procesu až do popravy čtyř odsouzených. Český rozhlas nechal v posledních měsících přepsat kolem 1 800 stran stenografických záznamů procesu, 250 stran propagandistické knihy o procesu, dále 8 hodin dobových rozhlasových pořadů o procesu (Archiv Českého rozhlasu), 1 hodinu závěrečných řečí obžalovaných (objeveno v roce 2005, Národní Archiv) a 7 hodin zvukové stopy filmu (Národní filmový archiv). Díky tomu je možné rekonstruovat pasáže, které musely být z tehdejšího vysílaného záznamu vystřiženy. Historici díky porovnání těchto přepisů objevují v několika výpovědích obžalovaných více vzdoru proti tehdejší mašinérii, než se doposud soudilo.

První díl dokumentu odvysílal ČRo 1 - Radiožurnál v premiéře v úterý 30. května od 12.30 hodin, v repríze si ho můžete poslechnout v sobotu 3. června od 4.03 hodin. Druhý díl jsme poprvé vysílali ve středu 31. května od 12.30, reprizován bude v neděli 4. června od 5.30 hodin.

Záznam dokumentu najdete v Rádiu na přání. Druhý díl je však zkrácen o 48 sekund záznamu z Národního filmového archivu, který mohl Český rozhlas použít pouze v rozhlasovém vysílání.

Český rozhlas v souvislosti s představením dvoudílného dokumentu vyhlásil finanční prémii za informaci vedoucí přímo k nalezení dosud chybějících rozhlasových záznamů z politických procesů 50. let minulého století. "Podařilo se nám zjistit, že rozhlas natočil většinu tehdejších politických procesů, a že je točil celé. Důvodně se domníváme, že tyto záznamy dodnes existují. Mělo by jít asi o 170 zvukových pásů. Odměna je proto určena tomu, kdo bezprostředně pomůže s jejich odhalením," doplnil Janáč, podle kterého mají hledané dokumenty velkou historickou hodnotu.

autoři: jkr , Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu