Do šumavských hvozdů vyráží rysí hlídky

6. prosinec 2010

Na Šumavě žije několik kusů vzácných rysů ostrovidů, avšak každý rok jich několik zemře ranou pytláků. Národní park a ekologové z Hnutí DUHA i sem proto posílají své rysí hlídky.

Brodíme se v čerstvém sněhu a zkoumáme první stopy, na které jsme narazili. Protože hned vedle jsou stopy lidské, je jasné, že rys to nebude. V tuto chvíli je mým průvodcem Pavel Mojžíš, student z Plzně, který má s rysími hlídkami už zkušenosti.„Chceme, aby příroda byla opět přirozená a měla všechny prvky, které k ní vždy patřily,“ říká student.

Rysí hlídky děláme kvůli pytlákům, protože ilegální lov rysa dosáhl na konci 90. let takové míry, že jeho populace začala velmi rychle klesat. Tento trend se podařilo i díky rysím hlídkám zastavit. Populace rysa teď několik posledních let stagnuje. Byli bychom rádi, kdyby se rys opět rozšířil do jiných míst na Šumavě, která může obývat,“ vysvětluje Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.

V Borových Ladách se sešlo téměř třicet mladých lidí, kteří se učí vyhledávat a rozeznávat stopy divoké zvěře. Školení v lese se odehrávalo nedaleko obce Lipka, kde pytláci před několika roky zastřelili samici rysa, která měla mláďata. Patřila k celkem osmi rysům označeným vysílačkou správy národního parku, které v minulosti zabili pytláci.

Účastníci školení rysích hlídek u Lipky na Šumavě

„Hlídka průběžně vyvěšuje cedulky, na nichž je oznámeno, že území je sledováno. Je to informace pro myslivce, aby věděli, že tady jsme. Z části to zabírá,“ říká Jiří Bláha. Počet ilegálních odstřelů rysů za posledních dvacet let odhadují ekologové z Hnutí DUHA na pět set.


Zobrazit místa školení rysích hlídek v NP Šumava na větší mapě
autor: luh
Spustit audio