Do měsíce dodáme do nemocnic 500 nových ventilátorů, slibují vědci z ČVUT. Vyvinuli je speciálně kvůli pandemii

25. březen 2020

Odborníci z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT vyvinuli nový typ plicních ventilátorů. Ty jsou klíčové pro zvládnutí pandemie koronaviru, pokud by v Česku přibylo vážných případů nemoci COVID-19. Tým z ČVUT už své ventilátory odzkoušel a věří, že do měsíce by jich do českých nemocnic mohl dodat pět set.

Vedoucí týmu profesora Karel Roubík má s vývojem ventilační techniky zkušenosti už víc než 25 let. Kromě zkušeností mají odborníci z Fakulty biomedicínského inženýrství k dispozici moderní laboratoře, kde se dá výzkum provést velmi rychle. Právě čas totiž hraje v tomto případě zásadní roli.

Čtěte také

Firmy už pracují na výrobě

„Dokončili jsme kompletně návrh, jak má ventilační jednotka vypadat, a otestovali jsme ji. Nejdůležitější pro nás byla účinnost, aby zařízení fungovalo, jak má. A další podstatná věc je bezpečnost,“ popisuje Roubík. „Zadání je teď už ve firmách po celé České republice sdružených na platformě Covid19 CZ, které si rozdělily práci a podílejí se na realizaci.“

V této fázi výzkumníci koordinují a kontrolují celý výrobní proces a pak je ještě čeká ozkoušení hotového ventilátoru a získání příslušných certifikací. „Není možné dát nějaký na koleni vyrobený přístroj do nemocnice, jsou na to přísné podmínky,“ zdůrazňuje šéf vývojového týmu.

Certifikace za den? Jde to

Proces certifikace ovšem běžně trvá i několik let, Roubíkův tým ho ale chce mít hotový za jediný den. „Máme podporu úřadů, vlády a dalších institucí, které se na tom podílejí. Evropská unie také vydala doporučení pro jednotlivé vlády, jak mají postupovat, aby se urychlil proces certifikace zdravotnických prostředků potřebných pro zvládnutí pandemie,“ vysvětluje.

Čtěte také

Takto zrychleně schválená zařízení bude ovšem nutné po skončení současné výjimečné situace podrobit znovu řádnému certifikačnímu procesu tak, aby mohla být zařazena do běžného klinického provozu. Podle Roubíka by ale měl ventilátor vyvinutý jeho týmem bez problémů obstát i za standardních přísných schvalovacích podmínek.

Ventilátor stojí pětinu. I díky dobrovolníkům

Kromě zrychleného procesu vývoje, výroby i certifikace se nový ventilátor pyšní také velmi nízkou cenou. Zatímco běžné zařízení tohoto typu stojí přes půl milionu, ventilační jednotka vyvinutá na půdě ČVUT by se s cenou měla vejít do sta tisíc.

Na vývoji pracuje řada odborníků ve svém volnu anebo bez nároku na mzdu, což samo o sobě podstatně snižuje celkové náklady. A ušetří se i na výdajích za standardní certifikaci, která je jinak velmi drahá, vysvětluje Karel Roubík.

autoři: Štěpán Pokorný , and
Spustit audio

Související