Do Melniku jezdí turisté hlavně kvůli vínu
Městečko Melnik je oficiálně nejmenší bulharské město. A protože tam žije všehovšudy něco kolem dvou stovek lidí, mohl by být Melnik také největší bulharskou vesnicí. Tak nebo tak, Melnik leží v krásné krajině – v úzkém údolí, obklopený pískovcovými pyramidami. Návštěvníky sem však netáhnou ani tolik přírodní krásy nebo architektura, ale především zdejší melnické víno – speciální červená odrůda s širokými listy, která nikde jinde na světě neroste.
Víno zraje pečlivě uschované v kamenných podvalech zdejších domů a také ve sklepích. Melnické vinice jsou na mírných jižních svazích a hrozny už chytají horké středomořské slunce. Řecké hranice totiž vůbec nejsou daleko. A navíc když prší, není vhodnější cíl na vycházku než vinný sklípek.
Mitko Manolev je malý zemitý Bulhar. Otevírá mi železné dveře, za kterými je jeho sklípek. Prý je starý téměř 300 let. „V Melniku jsem se narodil,“ říká mi čtyřicátník Mitko. „Moje rodina tady žije už 120 let. A celou tu dobu se živíme pěstováním a výrobou vína.“
„Vinařská tradice je tady v melnickém regionu velmi stará, zhruba 3 tisíce let. Teď už tady ovšem neděláme tolik vína jako třeba před 100 nebo 150 lety. Vezměte si, že v Melniku žijí jenom dvě stovky lidí,“ upozorňuje.
To je pravda. Melnik se v posledních letech proměnil v jakýsi turistický skanzen. Krásná architektura, příroda a dějiny, na něž jsou Bulhaři hrdí – to všechno sem vábí turisty, které do Melniku přivážejí autobusy. A pochopitelně, jak Mitko Manolev zdůrazňuje, turisty láká také víno.
„Dělá se tady tradičně červené víno. Na vinících roste speciální odrůda – Široka melniška loza,“ vysvětluje. „Široka se jmenuje podle toho, že má velké listy. Je to jedinečné víno, které nikde na světě nenajdete.“ A pak se Mitko chopí prázdné láhve a vyrážíme k sudům.
„Víno děláme stejným způsobem, jakým ho dělali naši předci. Je to přírodní výroba – bez chemie, bez konzervantů,“ zdůrazňuje. Pivo Mitko moc nemusí, je to zkrátka vinař každým coulem. Vinař, který miluje své víno.
„Víno mám rád proto, že to je nejlepší alkohol, který lze z tohohle světa získat. Je přírodní, není fermentovaný a hlavně – neškodí organismu,“ podotýká. Prý se dá pít kdykoli a v jakémkoli množství.
Ovšem každý, kdo to někdy s vínem kapánek přehnal, by se asi rád zeptal, jestli po tomhle vínu bolí druhý den hlava? Mitko Manolev má na to originální odpověď: „Bolí jenom ta hlava, která není trénovaná. Je třeba si ji vycvičit, stejně jako si trénuješ nohy. Běhej, abys měl silné nohy, a pij, abys měl odolnou hlavu.“
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rusko nebude poraženo na frontě, ale ekonomicky imploduje zevnitř, je přesvědčený režisér Marhoul
-
Motoristé svolali krizový sněm. Budou řešit, jak před volbami oživit klesající preference
-
Ukrajina může začít používat protipěchotní miny. Kyjev odstoupil od takzvané Ottawské úmluvy
-
‚Bolest za všechny domorodé i nedomorodé lidi.‘ Australský soud zamítl klimatickou žalobu proti vládě