Dnes začíná Invex 2001

15. říjen 2001
Megabyte

V devět hodin začal na brněnském výstavišti 11. ročník veletrhu Invex 2001. V první části Megabytu vás po něm ve zkratce provedeme. V druhé části se dozvíte o soutěži o počítač s procesorem Intel Pentium 4.

Novinky:

Od roku 1991, kdy se konal poprvé, se Invex stal nejvýznamnějším veletrhem informačních a telekomunikačních technologií ve střední Evropě. Novinek a zajímavostí na něm bude k vidění či k odzkoušení mnoho. Ty nejzajímavější budou soutěžit v odborné anketě o Křišťálový disk a v návštěvnické anketě o Diamantové oko.

Mnohé návštěvníky určitě zaujmou expozice v pavilonu G1, který je věnován mobilním a datovým komunikacím. Vedle stánků operátorů telekomunikačních sítí zde například Mobil Media představí jeden z nejvýkonnějších serverů postavených na platformě Intel. Server Unisys ES 7000 je osazen 32 procesory, celkem 64 GB RAM a diskovým polem. Všechny části serveru - včetně pamětí - jsou vyměnitelné za chodu, dokonce na něm lze provozovat více operačních systémů najednou a přidělovat jim dynamicky počet procesorů podle zátěže.

Od začátku října funguje v Japonsku první mobilní síť třetí generace, další by měly následovat. A tak někteří výrobci na Invexu představí telefony a terminály, které by nám měly umožnit kdekoliv a kdykoliv telefonovat, faxovat, sledovat přes Internet televizi nebo třeba poslouchat hudbu. Převážně půjde o modely a koncepty - například francouzský Alcatel představí návrhy, které vznikly v hlavách mladých designérů ze Španělska a Japonska.

Pokud si s počítačem rádi hrajete, určitě vás zaujmou pavilon L nebo-li Game Hall, Creative Hall v pavilónu F či Multimedia v pavilonu D.

Posílení oproti loňskému roku se dočká projekt START-UPS, který je zaměřený speciálně na pomoc začínajícím firmám. Zcela novým projektem je "Informační bezpečnost", která se zabývá řešením ochrany firemních a osobních dat a využíváním informačních technologií v obraně. Kromě zmíněného najdete na veletrhu Invex 2001 i expozice v kategoriích hardware, software, systémová integrace, signmaking, počítačová literatura a mnohé další.

Na Invex se znovu pohrnou tisíce lidí a znovu bude spousta z nich bloudit mezi pavilóny, aby našli tu správnou firmu. Tentokrát jim ale výstaviště připravilo příjemné překvapení - stačí, aby návštěvník zaslal SMS zprávu ve tvaru "INVEX JMENO_FIRMY" na číslo 0603 11 00 00 a dostane zpět informaci, kde hledaný stánek najde.

Invex 2001 trvá ode dneška do pátku, první dva dny jsou určeny odborné veřejnosti a novinářům. Brány veletrhu se otevírají každý den v devět hodin ráno.

Soutěž:

V dnešním rozhlasovém Megabytu jsme vás informovali o soutěži "Digitální svět procesoru Pentium 4". Pokud se chcete této soutěže zúčastnit, bližší informace o ní naleznete na stránkách www.score.cz. Uzávěrka prvního kola soutěže je ve středu 17. října 2001.

autoři: jkr , ark
Spustit audio

Více z pořadu