Divoký večírek ve slovenských horách

Legrace musí být, i kdyby na chleba nebylo. Krize nekrize, stačí k tomu zamrzlý bazén, lopata, dřevěná bouda a ohniště s horkými kameny. Horolezec Vlado Devátý si tak ve své - přes zimu věčně prázdné - turistické ubytovně na samotě Havranovo v Belianském údolí nedaleko Martina zpestřuje s přáteli každý víkend. Sauna a ledová koupel dokáže z těla vyhnat všechny zlé duchy.

Na sněhu spokojeně oddychují dvě chlupatá psiska zcela netečná k přípravám. Je deset stupňů pod nulou a Miro vyhazuje z bazénu ledovou tříšť, aby se plavci nepořezali. Ostatní chlapi se s borovičkou v ruce motají kolem rozpáleného krbu a nemůžou se dohodnout, zdali už jsou kameny dost rozpálené. "Ty jsou magnezitové, nerozpadnou se, jiné šutry by v sauně střílely a normálně by tě zabily," říká Vlado.

Prostá dřevěná sauna o rozměrech 3 x 3 metry stojí jen pár kroků od bazénu. Je slyšet klepání kladivem, to chlapi na poslední chvíli snižují panty u dveří, aby pořádně těsnily. "Mráz to celé rozhodil" říká Paľo. Celá parta už je slušně rozkurážená a každou chvíli někdo odběhne do chalupy vytáhnout na mráz i manželky. "Nemůžeš tam jít v plavkách, musíš nahá nebo ti půjčí prostěradlo," je slyšet z kuchyně, ale ženy zůstávají neoblomné.

Otesané kameny už mají tu správnou teplotu. Dva muži berou háky, nakládají horké kusy na kolečko a sněhem ujíždějí k sauně. Takže svršky dolů a na mráz. Jako první se cpou do sauny dva malí kluci, pak dospělí a poslední s kýblem vody jde kropič kamenů. "Teď teprve uvidíte, jak tady žijeme."

Sauna nebyla týden v provozu a pořádně promrzla, horká pára ale rychle dělá své, i když do standardní finské teploty má ještě daleko. Po dvaceti minutách už nedočkaví otcové vyhánějí kluky, chlapi vybíhají za nimi a z ledové vody se ozývá hurónský řev.

Koupel netrvá ani pět vteřin a všichni zase vylézají ven. Rozpaření, ale spokojení podupávají na boso ve sněhu a chystají se na druhé kolo. Když kameny vydrží rozpálené, stihnout to celkem třikrát, říká Jano. "Není nic lepšího, jsem zdravej jako řepa a ještě mi pak chutná víc pít."

autor: lsm
Spustit audio