Divadlo Sklep, kapela Lucie… Dokumenty už nejsou jen opomíjeným doplňkem hraných filmů

V sobotu 4. března budou v pražském Rudolfinu uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie. O nominace na Českého lva se čtyř desítek hraných filmů utkaly i dvě desítky dokumentárních snímků: o divadle Sklep, kapele Lucie, o experimentální umělkyni i o neznámých příbězích 2. světové války.

Pětačtyřicáté výročí loni oslavilo divadlo Sklep. Režisérka Olga Dobrowská o legendárních sklepácích natočila celovečerní dokument. V celovečerním snímku Tajemství divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa zpovídá jednotlivé členy divadla a snaží se uchopit jejich jedinečnost.

„jejich naturel je velká upřímnost a svoboda sám před sebou, oni se prostě nebojí, a dokonce se i v tom navzájem podporují, aby byli drzí, upřímní, odvážní,“ Olga Dobrowská přibližuje spolupráci s divadlem Sklep.

Dva dokumenty se loni věnovaly i příběhům druhé světové války. Nataša Dudinská natočila film Na Sever. Vypráví příběh mladých lidí, kteří v roce 1939 opustili domovy i své blízké a na kole se vypravili do Dánska. Díky tomu přežili. Příběh útěku dvou slovenských Židů z koncentračního tábora v roce 1944 zachytil v dokumentu 32 utajovaných stran_zpráva z pekla režisér Ján Novák.


Režisér David Sís v dokumentu o skupině Lucie ukazuje čtyři výrazné osobnosti české hudební scény, i na záběrech, které se původně považovaly za ztracené.

Častým námětem dokumentárních filmů jsou i umělci. O umělecké a životní cestě experimentální hudebnice Lucie natočil svůj celovečerní debut Accept režisér Jan Hubáček. Do kin šel loni i dokument o jedné z nejpopulárnějších českých skupin nazvaný Lucie: příběh jedný kapely. Odhaluje zákulisí největších hitů, momenty slávy i chvíle, kdy se kapela rozpadla.

autor: stk
Spustit audio