Digitální Česko? Chybí týmy expertů ve veřejné správě, říká Pavlíková z organizace Česko.Digital

Proč v Česku chybí statisíce IT odborníků? Jak situaci řešit? Je povolání „ajťák“ ryze mužskou doménou? Přibývají v oboru ženy? A jaké kariérní možnosti se v oblasti informačních technologií nabízejí? Vladimír Kroc se ptá výkonné ředitelky společnosti Česko.Digital Evy Pavlíkové.

V České republice aktuálně chybí přes 300 tisíc IT odborníků. Proč?

To je velice složitá otázka v tom, že záleží, co si pod IT představujete. Pro někoho IT může být excelová tabulka, ve které řídí skladové zásoby, pro někoho IT je emailová schránka a pro někoho IT znamená systém, který řídí fabriku. Zároveň záleží na tom, jak firma řídí svoje technologie. Některé firmy chtějí budovat technologie uvnitř ve firmě, někdo preferuje řešení dodavatelsky.

Čtěte také

Obecně kromě běžných IT profesí jako je programátor, analytik, kodér, tak si myslím, že silná kompetence, která chybí a bude chybět, je někdo, komu říkáme product owner, tedy ten, kdo rozumí technologiím, ale zároveň rozumí byznysu dané firmy nebo dané společnosti. To jsou lidé, kteří znají cíl, kteří vědí, čeho chtějí těmi technologiemi dosáhnout. A to jsou kompetence, které budeme v budoucnu postrádat.

Které konkrétní pozice momentálně chybějí nejvíce?

Záleží hodně na systému a na tom, koho kdo poptává. Myslím si, že to mohou být datoví analytici, protože často firmy se teprve učí pracovat s daty. Jsou to i programátoři, protože firmy se rozhodly, že chtějí vyvíjet informační systémy, které jim usnadňují život. Takže záleží na typu organizace a typu růstu té firmy.

A kde chybí IT odborníci nejpalčivěji. Je to třeba kybernetická bezpečnost?

Nedá se to říct takhle plošně, protože hodně záleží, jaká firma to je. Kdybychom se třeba podívali do veřejné správy, tak tam si myslím, že chybí právě kompetence product owner. Protože mnoho systémů můžete řešit pomocí dodavatele, ale když nevíte, co chcete tím IT systémem vyřešit nebo čeho chcete dosáhnout, tak je to velice těžké.

Jak tedy nedostatek IT expertů řešit? Nalákat odborníky ze zahraničí?

Nalákat odborníky ze zahraničí je dobrá cesta, protože každá firma, která se chce dlouhodobě rozvíjet pomocí digitalizace a chce inovovat, tak potřebuje proměnlivé prostředí. Zároveň si myslím, že je dobré využívat stávající zaměstnance, protože dneska je spousta kurzů a vzdělávacích materiálů, které zaměstnancům mohou pomoci pochopit, jak technologie fungují.

Proč podle vás proklamované „Digitální Česko“ v programovém prohlášení vlády zůstalo z velké části jen na papíře?

Souvisí to právě s nedostatkem IT specialistů. Druhá část je, že obecně vnímám veřejnou správu jako podfinancovaný sektor z pohledu IT odborníků. A za třetí si myslím, že digitalizace je složitá disciplína, kterou nezvládají v mnoha případech ani velké firmy. Často nám chybí tymy digitálních expertů, kteří by ve veřejné správě mohly fungovat. A často se to realizuje právě na jednotkách specialistů a těch lidí je prostě málo.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.