Dětské zájmové kroužky se potýkají s krizí. Kde nepomohou rodiče, pomůže stát?

Provozovatelé dětských zájmových kroužků a organizací bojují s dopady koronakrize. Před koncem je většinou zachraňují platby rodičů, které za své děti nechtěli vrátit. Instruktoři a lektoři se tak alespoň snaží co nejvíce nejrůznějších kroužků připravovat online. Uvítali by ale dotace od ministerstva školství.

Neziskovky bez kompenzací

Veronika Jedková vede taneční skupinu DAR. Na starosti má nejen začátečníky, ale i závodní tanečníky, kteří pod jejím vedením získali v roce 2018 titul Mistrů světa. Od září se ale kvůli koronakrizi tréninky téměř zastavily. Přesto rodiče stihli za své děti uhradit pololetní platbu.

Čtěte také

„Po loňské zkušenosti jsme se s rodiči domluvili, že pojedeme online, naživo. Za to měli sníženou částku za jeden trénink,“ popisuje lektorka.

Taneční skupina je nezisková organizace a od státu tak nemá nárok na žádnou kompenzaci. Také taneční škola Jindřicha Hese stihla v loňském roce odučit jen pár lekcí. Ještě před koronakrizí zaměstnával až padesát lidí. S některými se musel rozloučit. A to i přesto, že využívá nejen kompenzační bonus, ale i program COVID – Nájemné.

Pomůže ministerstvo?

Teď došly peníze, které do toho můžeme dát. Pořád musíme počítat s tím, že se změní situace mnoha klientů, kterým peníze vracíme. A do toho máme režii, kterou platíme,“ popisuje současnou situaci svého podnikání Jindřich Hes.

Čtěte také

Asociace dětské rekreace se tak snaží získat příspěvky pro provozovatele dětských kroužků od ministerstva školství. Ideálním příspěvkem na jedno dítě a pololetí by bylo osm set korun. „Částka byla by stanovena tak, aby kompenzovala náklady, které nebylo možné ušetřit,“ vysvětluje člen asociace Michal Fiala.

Celkové náklady na dotaci by tak podle jejich propočtů neměly překročit dvě stě milionů korun. Ministerstvo školství ale zatím žádný nový dotační program nepotvrdilo.

Spustit audio

Související