Dětské jesle, placení, rušení

10. listopad 2004
Vaše téma

Proč se ruší jesle, kdo o jejich rušení rozhoduje, kdo je zřizuje? A na kolik péče v jeslích českou rodinu přijde? Dotazy nám zaslala posluchačka Dominika Králová z Prahy 17. Ptala se konkrétně proč se k poslednímu prosinci letošního roku ruší jediné jesle v Praze Řepích. Odpověď jsme zjistili - rozhodla o tom rada Městské části Prahy 17.

Odůvodnění zástupce starosty znělo, že jesle navštěvuje pouze 6 dětí ze sídliště Praha Řepy a městské části se nevyplatí jesle dotovat. Dalších asi 15 dětí do jeslí přichází z jiných městských částí, kde jesle už zrušeny byly. Posluchačku také zajímaly ceny jeslí.

Ty se různí. Jestliže dítě umístíte do jeslí, které zřizuje vaše městská část, za pobyt zaplatíte měsíční paušál v průměru 1500 korun. Plus 25 korun na den. Ale jestliže ve vašem obvodě jesle už neexistují, máte smůlu. Dítě můžete přihlásit do jiného obvodu, ale měsíční paušál zaplatíte vyšší a to asi 4000 korun plus 25 Kč na den. To trochu neodpovídá definici péče v jeslích, která by měla v České republice fungovat jako základní sociální síť pro sociálně slabší rodiče. Alespoň tak jesle definuje psycholožka Lenka Šulová, které o rané péči o dítě přednáší na Karlově univerzitě.

Šulová: U nás je téměř 90 procent žen zaměstnaných, dá se tedy očekávat, že pracují na své kariéře, jsou plně vytížené a budou se obracet na kolektivní zařízení, které v České republice jsou na velmi dobré úrovni.

Tolik psycholožka Lenka Šulová. Povídali jsme o jeslích městských, ale existují také jesle soukromé. Těch je v hlavním městě poměrně dost. My nemůžeme přesně vyjmenovat kde jsou a kolik stojí, stejně tak to nejde ani v případě městských jeslí. Ale náhodně volenými dotazy v různých jeslích, které jsou evidovány na internetu jsme zjistili, že soukromé jesle nabízejí kvalifikovanou péči zdravotnického personálu tak, jak to nařizuje zákon a rodiče zaplatí za měsíční pobyt dítěte v jeslích průměrně 4000 korun. Když jejich dítě navštěvuje jesle pouze dvakrát týdně, stojí dva tisíce.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu