„Dcera České republiky a hrdá Američanka.“ S Madeleine Albrightovou se ve Washingtonu rozloučili i američtí prezidenti Biden a Clinton

Uměla jednat tváří v tvář s nejtvrdšími diktátory a za okamžik učit kolegy tančit makarenu v Radě bezpečnosti OSN. I těmito slovy se Joe Biden rozloučil s rodačkou z Prahy a historicky první ženou v čele americké diplomacie Madeleine Albrightovou. Současný prezident Spojených států byl hlavním řečníkem na jejím pohřbu, kterého se v Národní katedrále ve Washingtonu zúčastnili také bývalí prezidenti Clinton a Obama i 1400 dalších smutečních hostů, včetně těch z Česka.

Bílým přehozem zakrytá rakev putuje uličkou mezi lavicemi do nitra obří novogotické katedrály. Symbolicky ji nese skupina lidí, kteří měli k Madeleine Albrightové blízko. Čestný doprovod tvoří třeba její sestra Kateřina, bratr John a také jeden Čech, bývalý velvyslanec ve Washingtonu Michael Žantovský.

Čtěte také

„Byla to osobní věc, protože jsem znal Madeleine a celou její rodinu přes 35 let a na přání rodiny jsem tuto roli přijal,“ vysvětluje někdejší český velvyslanec v USA. „Cítil jsem se jako přítel, který ji jde doprovodit. Je to kaleidoskop vzpomínek. Nikdy jsem neskrýval, že pro mě Madeleine Albrightová znamená hodně.“

Bytostná potřeba svobody

Joe Biden jako první ze smutečních řečníků přistoupil k mikrofonu a označil Madeleine Albrightovou za dceru České republiky a hrdou Američanku. „Madeleine chápala, že její příběh je příběhem Ameriky. Ráda o ní mluvila jako o nepostradatelné zemi, vděčná za to, co jí všechno umožnila,“ pronesl mimo jiné.

„Byl jsem rád, že nejenom Biden, ale myslím, že i Clinton a Hillary vzpomněli, že potřeba svobody byla to to, co ji pohánělo. A její kořen byl v Praze,“ říká Michael Žantovský, přítel Madeleine Albrightové a česká část jejího čestného doprovodu na poslední cestě z americké Národní katedrály.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související