David Vávra

24. červenec 2009

Vyslovíte-li jeho jméno, vzpomenete si především na pořad České televize Šumná města, do studia přijel na kole a zdůrazňuje význam existence občanské společnosti. Takový je David Vávra, host dopoledního Radiožurnálu, kterého se Daniela Karafiátová ptala na vnímání krásy architektury a připravované pořady. David Vávra však nezapomněl zmínit roli otce a odpověděl i na dotazy posluchačů. V sobotu 25. července bude hostem Lamis Khalilová, členka české pobočky Amnesty International.

Natočil 66 dílů cyklu Šumná města, ve kterém divákům ukazoval nejen obdivuhodné stavby, ale i chátrající památky. Na základě nepříjemných zjištění vznikla skupina s názvem Šumná a bezbranná, která se zaměřila na některé zanedbané stavby. Výstava jejich fotografií putuje po světě v rámci sítě Českých center.

Některé stavby byly na základě této kampaně rekonstruovány. David Vávra však poznamenává, že ne vždy se rekonstrukce vydaří. Někdy může působit až přehnaně.

"Česká města jsme ukončily," komentuje další plány a zmiňuje připravované natáčení, v jehož rámci bude putovat po stopách českých architektů v zahraničí. "V cizině jsme proslavení hokejem nebo pivem, ale například celé Sarajevo navrhl český architekt," poznamenává David Vávra.

Na moderní architektuře ho nic netrápí. "Žijeme ve svobodné době a stejně svobodná je i architektura. Záleží jen na osvícenosti investorů," tvrdí. Za "největší zvěrstvo" označuje příměstskou zastavěnou část, takzvaná satelitní městečka. "V něčem mám rád i kulturáky. Jsou dokladem doby. Byly stavěny v dobré víře jako novodobé kostely, doba jim ale neumožnila dobrou technickou kvalitu," dodává David Vávra.

Lituje jen nerealizovaného návrhu národní knihovny Jana Kaplického. Prahu však považuje za dostavěnou. "Praha je hotová. Usadila se během sedmi osmi předchozích staletí. Není tu až tak moc co stavět," vysvětluje David Vávra. Líbí se mu například nová technická knihovna. "V Čechách vzniká několik knihoven. Všechny jsou úchvatné."

Poslechnete-li si nezkrácený záznam rozhovoru, dozvíte se o jízdě na klavíru, jak protestant David Vávra vnímá katolický kostel, nebo čím ho obohatilo skautské mládí.

Záznam celého rozhovoru s Davidem Vávrou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio