David Šťáhlavský

29. prosinec 2008

V pondělí byl hostem Dopoledního Radiožurnálu David Šťáhlavský, někdejší zpravodaj Českého rozhlasu v Německu, Číně a Rusku, který nyní pro Radiožurnál připravuje magazín o designu a architektuře. Jak vzpomíná autor knih postřehů z Německa a Pobaltí na své cesty po světě a kde se mu líbilo nejvíce? V úterý 30. prosince bude hostem zpěvák Jiří Korn.

"Dá se vůbec říct, v jaké zemi to bylo nejzajímavější?" ptala se svého hosta moderátorka Daniela Karafiátová. "Všude to bylo zajímavé. Například v Číně jsem ještě zažil ty záchvěvy staré Číny, v Rusku to bylo zajímavé proto, že se čerstvě rozpadl Sovětský svaz a nevědělo se, co bude dál. Bylo to opravdu dramatické období. A v Německu jsem se seznamoval s tím, jak po sjednocení srůstá východní a západní Německo."

Úplně první zahraniční stáž zavedla Davida Šťáhlavského na začátku devadesátých let do Číny, kde kontroloval texty pro českou redakci rádia Peking. Jak se vzpomíná na spolupráci s čínskými kolegy poznamenanou nejen cenzurou, ale i velkými kulturními rozdíly? "S řadou lidí, se kterými jsem se tam seznámil, jsem si dobře porozuměl a měl jsem díky tomu možnost proniknout do neproniknutelné čínské duše, protože Čína je hodně sebestředná, hodně zahleděná do sebe a lidé tam mají jistou obavu z cizinců téměř geneticky zakódovanou."

Po roce v Číně strávil David Šťáhlavský šest let v Rusku. Co je z této země pro Čechy nejhůře pochopitelné? David Šťáhlavský soudí, že Rusko je uchopitelné, pokud o to člověk má zájem. Roli v tom hraje i určitá slovanská vzájemnost. Hůře srozumitelná pro nás může být hluboká víra Rusů, která se udržela i v době komunismu. Pravoslaví je v Rusku velmi rigidní a má mnoho historických reminiscencí. Z pohledu naší malé země je těžké pochopit obrovské sociální rozdíly mezi městy a venkovem, kde někde stále přetrvává 19. století. Ale velké rozdíly mezi tím, jak žijí chudí a bohatí, lze nalézt i ve městech.

Po pádu Berlínské zdi pobýval David Šťáhlavský několik let v Německu a na základě svých postřehů napsal dva díly knihy Německo mezi řády. Jak jako nezaujatý cizinec vnímal sžívání západních a východních Němců? Podle Davida Šťáhlavského se obě strany se na sjednocení těšily, ale obě zažily i velké vystřízlivění a dodnes se vyrovnávají s některými negativy. Východní Němci jsou stále často považováni za druhořadé občany a jsou oslovováni politiky jen v době před volbami. To je důvod, proč se velké oblibě těší takzvaná ostalgie - tesknota po době komunismu, která je přikrášlená a zidealizovaná.

Podle čeho lze poznat východního a západního Němce? Plánuje David Šťáhlavský napsat další knihu? Jaké jsou čínské ženy? Kolik umí jazyků a jak se dostal k architektuře? To byly dotazy směřované na světoběžníka a bývalého zahraničního zpravodaje Radiožurnálu, který byl na sklonku roku 2008 hostem Dopoledního Radiožurnálu.

Záznam rozhovoru s Davidem Šťáhlavským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio