David Marx

V pátek byl hostem Radiožurnálu David Marx, předseda České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví, který mluvil o úrovni nemocničních zařízení a radil, co dělat, když máme pochybnosti o kvalitě léčby a chování lékařského personálu: "Jistě se může stát, že lékaři na některé otázky špatně zareagují, ale na otázky ohledně našeho zdraví máme právo a pokud dodržíme veškeré principy slušného chování, tak jsou zdravotníci povinni nám odpovědět. Určitá míra občanské statečnosti je namístě, protože nemáme nic cennějšího, než je naše zdraví a zdraví našich bližních." V sobotu 10. ledna bude hostem režisér Zdeněk Troška.

"Proč se pacienti bojí cokoliv namítnout lékaři nebo zdravotní sestře, aby je nerozzlobili?" ptala se svého hosta moderátorka Lucie Výborná. "K lékaři se dlouhou dobu vzhlíželo jako k polobohu a i dnes většina pacientů zdravotníkovi slepě důvěřuje a zdráhá se ohradit, když se s ním jedná nevhodným způsobem."

Podle Davida Marxe by mělo být samozřejmé, že si pacient před nástupem do nemocnice ověří, jak nemocnice uspěla v nezávislé kontrole kvality, kterou lze přirovnat k hodnocení hotelů počtem hvězdiček. Většina zdravotnických zařízení tyto informace zveřejňuje na svých webových stránkách. Řadu faktorů kvality nemocnic sice ověřují akreditační standardy, ale i přesto je vhodné se přesvědčit osobně.

Každý by se měl před nástupem do nemocnice přesvědčit, jestli bude brán v potaz jeho názor. Samozřejmostí by mělo být, že se zdravotník představí a seznámí pacienta s plánem léčby. Personál kvalitního zdravotnického zařízení respektuje pacientovo soukromí, a proto by se nemělo stát, že bude nemocný obnažen nebo vyšetřován před ostatními. Určitým ukazatelem kvality je také udržování čistoty. "Razíme tezi, že kdyby člověk přišel na oddělení následné péče se zavřenýma očima, tak by neměl poznat, že je na oddělení s pacienty, protože zápach také svědčí o negativní úrovni kvality," říká David Marx.

A co řekl David Marx k problému nedostatku zdravotních sester, který bývá hlavní příčinou snížení úrovně péče o pacienty? "Tlačíme na zdravotnická zařízení, aby měla takový počet personálu, který by odpovídal potřebám pacientů. Nikoliv jejich počtu. Je rozdíl, jestli je na oddělení třicet pacientů lehce nemocných, nebo třicet seniorů. Zařízení je povinné poskytovat pacientům určitý standard kvality. Pokud lékař hrne na sestru další povinnosti, tak vytváří rizikové prostředí nejen pro ni, ale i pro pacienty."

Doktor David Marx v této souvislosti připomněl svou zkušenost z nemocnice v Británii, kde bylo obvyklé, když sestra řekla doktorovi, že není schopná poskytnout kvalitní péči dalšímu pacientovi. U nás ale hiearchizace zdravotnického systému vede k tomu, že se sestry bojí ozvat. Nejen tento stereotyp podle Davida Marxe trápí české zdravotnictví. Více se k tématu dozvíte v záznamu rozhovoru.

Záznam rozhovoru s Davidem Marxem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.