Darovaná krev může zachránit i nenarozené děti

9. červen 2016

Zhruba 220 tisíc Čechů aktivně dává krev. A v těchto dnech se každý, samozřejmě i prvodárce, může zapojit do akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Ročně se tak zachrání tisíce životů. Darovaná krev pomáhá nejen zraněným nebo nemocným pacientům, ale třeba i dětem, které ještě nepřišly na svět.

„Náš příběh se začal odehrávat v říjnu 2013, kdy se ukázalo, že čekáme dvojčátka. Bohužel se ukázalo, že kluci mají transfuzní syndrom,“ vypráví maminka dvou zdravých, ale vymodlených dětí Veronika Lužová.

Děti byly propojené placentou tak, že si krev předávaly mezi sebou. Jeden měl krve hodně a druhý málo, vysvětluje vedoucí lékař Centra fetální medicíny při porodnici v pražském Podolí Lubomír Hašlík: „To miminko, které té krve dostává víc, je objemově přetížené a srdečně selhává v týdnech, kdy s tím nemůžeme nic dělat.“

Veronice lékaři nabídli riskantní operaci, při které laserem přeruší cévní spojky mezi dětmi, aby si přestaly krev předávat. Operace byla úspěšná, ale jednomu dítěti zůstalo málo červených krvinek. „Dobře se neokysličoval, takže se tam zhoršovaly životní funkce,“ upřesňuje Veronika. Ještě před narozením dostal Davídek přes pupečník transfuzi. Děti se narodily předčasně, a pak jim ještě několikrát pomohla cizí, darovaná krev.

„Moc to pro mě znamená. Teď se mi to znovu vrací. Darovaná krev mi zachránila děti a já tomu, kdo tenkrát daroval tu krev, budu jen a jen vděčná,“ děkuje Veronika. Darovat krev s Českým rozhlasem můžete až do 20. června. Více informací najdete na webu darujkrev.rozhlas.cz.

autor: ivv
Spustit audio