Dagmar Raupachová

26. květen 2009

"Právní vědomí se nám hodně přiblížilo zase k nule." Tak hodnotí advokátka Dagmar Raupachová, host úterního Radiožurnálu, kam se po listopadu 1989 dostalo právo. O stinných stránkách, ale také o výhledech českého práva s ní mluvila Lucie Výborná. Ve středu 27. května bude hostem Eva Zaoralová, umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary.

Právní vědomí se musí budovat - to je jedno ze základních přesvědčení Dagmar Raupachové. "Když lidé vidí, že se jedna věc řeší tak a u jiného se řeší úplně jiným způsobem, právnímu vědomí to rozhodně nepřispívá." Dagmar Raupachová naznačuje úzké propojení se spravedlností - právě ta totiž podle ní v české společnosti a v českém právu chybí.

Nejen se spravedlností, ale také s morálkou je otázka práva úzce propojena. "Morální laťka v naší společnosti je nastavena někde hodně nízko a ono nám to potom prosakuje do všech odvětví. To všechno se prolíná, to vše se někde sejde - a společnost to zpátky dostane jako bumerang."

Český právní řád nazývá Dagmar Raupachová právní džunglí. "Je zaplevelený a lidé se v něm ztrácí." Logika, možnost orientace a zdravý selský rozum - právě to podle advokátky českému právnímu řádu chybí. "Jakmile lidé ztrácí orientaci, přestávají pravidla akceptovat a pak chybí také ochota právní normy dodržovat."

A pomůže zjednodušení českého právního řádu nový občanský zákoník, který vznikal osm let? "Na můj vkus je nový občanský zákoník příliš komplikovaný," odmítá Dagmar Raupachová. "Je to pro lidi, je to norma, kterou budou lidé používat - já bych proto byla daleko jednodušší."

Jaké nejčastější chyby přivádějí klienty do advokátních kanceláří? Kvůli čemu jí v současné době novináři nejčastěji volají? A proč se Dagmar Raupachová domnívá, že situace související se zdravotnickými poplatky vyžaduje politické, ne právnické řešení? Všechny odpovědi Dagmar Raupachové si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Dagmar Raupachovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio