Dagmar Pecková o festivalu Zlatá Pecka: Musíte si kolem sebe vytvořit partu dobrých lidí

22. srpen 2019

Prodaná nevěsta, Čtvero ročních období, Carmen – skvostné věci, ale v muzice je stále mnoho dalších neobjevených. Poukazuje na to mezzosopranistka Dagmar Pecková, podle které kulturní dědictví je potřeba neustále pěstovat. „Zdá se mi, že to zachází do kolejí, kde by to být nemělo,“ říká Pecková, která se chytá na další ročník festivalu Zlatá Pecka v Chrudimi.

Zorganizovat devítidenní festival se 16 programovými body není vůbec jednoduché, zvláště když se letošní ročník dramaturgicky rozšířil na činohru, film a výtvarné umění.  

Čtěte také

„Festival ukáže snahu lidí z Chrudimi, jakým způsobem se tam muzika vnímá,“ přibližuje Pecková, která pevně věří, že festival zahájí zpěvačka Marta Kubišová.

Na koncertě v Kostele Nanebevzetí Panny Marie chce Pecková zazpívat Modlitbu pro Martu, zazní také Te Deum od Antonína Dvořáka, který je motivem celého letošního festivalu.

A podle jakého klíče vybírá umělce, kteří v Chrudimi vystoupí? Po Česku podle Peckové cestuje velká spousta kvalitních pěvců a muzikantů, kteří, pokud to jde, si udělají čas a přijedou. „V branži je zlo a nepříjemno, musíte si kolem sebe vytvořit partu lidí, se kterou se vám dobře dělá,“ upozorňuje mezzosopranistka.

Rusalenka a Hradišťan

V  Chrudimi vystoupí mimo jiné i s Hradišťanem, se kterým letos absolvovala české turné. Jiří Pavlica pro ni složil duchovní věci, zazní i skladby Janáčka a Dvořáka. A protože Zlatá Pecka podporuje mladé talenty, tak nechybí ani pestrý program pro děti, jako je například představení Rusalenka.

„Třeba se někdo chytne. Je důležité ovlivňování generací, ať už lidí starých, mladých a nastupující generace,“ zdůrazňuje.

autoři: Lucie Výborná , prh