Cyklistika je metafora života, říká Andrej Halada

17. březen 2014

V Česku jezdí na kole 1,5 miliónu lidí – někteří z nich rekreačně, jiní se na kole dopravují do práce a další využívají kolo k objevování málo známých míst. Patříte mezi cyklisty i vy? Právě pro vás je určená nová kniha Andreje Halady, která nese název Na kole křížem krážem po Čechách. „Do knihy jsem zahrnul 45 lokalit v Čechách a 30 na Moravě,“ přibližuje její autor v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Tomu, kdo by chtěl projet Českou republiku na kole, by stačilo projet „pouhých“ 80 tisíc kilometrů. I to se dočtete v nové knize Andreje Halady, která vášnivé cyklisty provede po těch nejzajímavějších místech u nás.

Sám Andrej Halada už projel doslova celé Česko. A jeho dosud nejsilnější cyklistický zážitek? „Vždy, když vyjedu na kopec a mohu se rozhlédnout,“ usmívá se. „Cyklistika začíná v momentě, kdy si zvyknete na jízdu do kopce,“ dodává. „Je to koneckonců i určitá metafora života...“

Česká krajina je podle něj skutečně specifická. Koneckonců, pokud jste sami cyklisti, nemohli jste si toho nevšimnout… „Česká krajina je velice členitá, mění se třeba už po dvaceti třiceti kilometrech,“ říká Andrej Halada. Zajímavých míst tu podle něj rozhodně není málo, přesto podle něj řada lidí jezdí hlavně na už známá místa.

„Vezměte si třeba takovou Šumavu. Cyklistu tam potkáte na každém kroku, míjíte jich doslova stovky. Když však vjedete do Českého lesa, můžete tam jezdit celý den a nepotkáte téměř nikoho!“ upozorňuje Andrej Halada.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio