Co servírují americké rodiny k večeři Díkuvzdání? Julie Urbišová nahlédla do kuchyně jedné z nich

Vždy poslední čtvrtek v listopadu se po celých státech scházejí rodiny u stolu plného jídla. Připomínají si tradici, kdy první poutníci z Evropy děkovali v místě nového domova indiánským kmenům za to, že je naučily pěstovat lokální zeleninu a zajistily jim tak přežití blížící se zimy. Díky – nejen za dary země – vzdávají Američané dodnes. A tak i když tabule se v jednotlivých rodinách liší, pocit vděčnosti všechny spojuje.

„My jsme si vždy s mámou objednaly pizzu a koukaly na romantické filmy,“ vzpomíná moje kamarádka Tammy. Svými vzpomínkami na Díkuvzdání v dětství mě překvapuje. Nesplňuje typické představy o oslavách amerického svátku Díkuvzdání. I taková je ale realita v některých rodinách.

Tammy je skvělá kuchařka, a tak když jsem přemýšlela, že bych se chtěla nějaká typická jídla naučit uvařit, věděla jsem, že zavolám jí.

Co rodina, to tradice

Krocan se porcuje těsně před servírováním

S manželem Leem a dcerou Presley k nám domů nakráčeli s tlakovým hrncem v ruce. Díky manželovi a jeho rodině teď Tammy už roky zažívá pověstný přeplněný stůl s krocanem v hlavní roli.

„Musíme stihnout dvě rodiny v jeden večer – tátovu a máminu stranu. Menu v obou jsou docela podobná. Nesmí chybět krocan, zapékané zelené fazolky, mac and cheese, mačkané brambory a specialita mého otce jsou ústřicové karbanátky,“ popisuje Lee s vařečkou v ruce.

Naše dnešní menu jsou mačkané batáty neboli sladké brambory zapečené v troubě, kukuřicové sufflé a gumbo, tradiční neworleanská polévka.

Jak se vaří gumbo

„Takže teď připravujeme gumbo – hlavní složku tvoří většinou kuřecí maso a klobása, zeleninový základ představuje zelená paprika, řapíkatý celer, cibule a česnek,“ vyjmenovává Lee.

Čtěte také

„Dnes polévku připravujeme podle tradice Díkuvzdání, takže do ní dáváme krůtí maso. Nejdřív ho opékáme na másle, aby dostalo hezkou barvu. Potom všechno dáme do velikého hrnce, ve kterém se předtím udělá zásmažka úplně do černa – díky tomu má polévka výbornou karamelovou chuť.“

Zatímco se bude polévka asi hodinu vařit, připravíme dvě přílohy, což je jen malý zlomek toho, co se ve výsledku objeví na typické rodinné hostině.

Maso i sladká tečka

Uprostřed stolu je posazený pečený krocan a někdy i šunka. Okolo něj jsou rozmístěné dobroty jako pečená zelenina, všelijaké nákypy, nádivky, bílý nebo kukuřičný chléb, který se váže k Díkuvzdání od úplného počátku. Právě ten přinesli na společnou oslavu původní obyvatelé amerického kontinentu.

Na stole samozřejmě nechybí jablečný a dýňový páj, na americkém Jihu ještě toto duo doplňuje páj s pekanovými ořechy.

Nejjednodušší je kukuřicové sufflé

Gumbo je tradiční neworleanská polévka

„Hnědý cukr, skořice, špetka sušeného zázvoru a muškátového oříšku, trochu vody, aby se v pekáčku vytvořilo malinko sirupu,“ vyjmenovává Tammy ingredience a už se pouští do sladkých brambor. Uvařené doměkka a jemně pomačkané je vkládáme do pekáčku a zaléváme touto připravenou směsí, která po pěti minutách v troubě provoní celý dům.

A nakonec ještě kukuřicové suflé. To je ta nejjednodušší věc na světě, říká má zručná americká přítelkyně. Dvě plechovky kukuřice, trocha zakysané smetany, kukuřičná mouka, sůl a pepř, máslo a vejce. Vše se zamíchá dohromady a vylije na větší plech.

Vděčnost spojuje

Děti mezitím převrátily dům vzhůru nohama a už přemýšlejí, za co u slavnostního stolu ve čtvrtek poděkují.

I když většina rodin stráví Den díkuvzdání v poklidu domova sledováním televize – ať už každoročního průvodu v ulicích New Yorku, nebo zápasu amerického fotbalu – na tradici navzájem si poděkovat a říct si nahlas, za co jsou vděční, se nezapomíná nikde.

autoři: Julie Urbišová , and
Spustit audio

Související