Co je to krátkodobá paměť?

12. březen 2014

Za to, jak dlouho si něco pamatujeme, je zodpovědná paměť – buď dlouhodobá, krátkodobá nebo paměť smyslová, ta je superkrátká.

Dáme si příklad. Vejdete do kuchyně. Váš nos prostřednictvím čichu něco ucítil. Uvědomili jste si to díky smyslové paměti, kterou potřebujete jen velmi velmi velmi krátkou dobu, právě jen na to, abyste si uvědomili: Aha, tady je něco cítit. Ale co se děje pak? Pak si uvědomíte: Tady se něco pálí. A sakra, je to topinka. Musím ji honem vytáhnout z opékače. A už to běžíte udělat. Tohle zjištění a následnou činnost a akci vám umožnila paměť krátkodobá, říkáme jí pracovní. Pomáhá nám vyhodnotit informaci nebo vyřešit okamžitý problém nebo úkol.

Ovšem aby k tomu mohlo dojít, musí se v téhle akční krátkodobé paměti nejdřív zpracovat spojení smyslů, tedy smyslové paměti, s minulostí, se vzpomínkami, které jsou uchovány v dlouhodobé paměti. Celý postup pak vypadá asi takhle: Něco cítím – za to může smyslová paměť. Co to je? To je spálená topinka – to je vzpomínka uložená v dlouhodobé paměti, to znáte, to už se vám přece kdysi stalo. A už přebírá velení krátkodobá paměť, která poroučí: Rozeběhni se a vypni opékač.

Zajímavostí je, že působení krátkodobé paměti trvá 15 až 20 sekund. 1, 2, 3, 4, 5… 15. Takhle dlouho to zhruba trvá. A navíc je tato paměť omezena na zhruba 5 až 9 povelů z mozku, které jsou zapotřebí k nějaké činnosti, třeba právě k tomu abychom se rozběhli a vypnuli opékač. A co si z toho všeho máte zapamatovat? Že všechny druhy paměti – superkrátká smyslová, dlouhodobá i krátkodobá – za normálních okolností vzájemně spolupracují. To si pěkně zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.