Co je to JIPKA

10. květen 2013

Dneska si řekneme, co je to JIPKA. Pozor: neplést s Jitkou. Jitka je křestní jméno.

JIPKA je něco jiného. Říká se tak oddělení v nemocnici, které se správně nazývá Jednotka intenzivní péče. Zkráceno do tří písmen JIP neboli jipka. Na tomhle oddělení se starají o pacienty, kteří potřebují zvýšenou péči. Intenzivní znamená silný, velký, usilovný nebo také mohutný.

Usilovnou a zesílenou péči potřebují pacienti například po operaci. Na jednotce intenzivní péče čili jipce je po určitou dobu velice usilovně a pozorně hlídají, aby včas zjistili případné pooperační problémy. Teprve po několika hodinách nebo třeba i dnech pacienty převezou na jiné oddělení, kde už se o sebe můžou postarat sami nebo kde se o ně nemusí starat tolik lékařů a sestřiček jako právě na jipce.

Intenzivní může být péče, jak už jsme si řekli, ale intenzivní – silné může být třeba krvácení. I zvuk může mít různou intenzitu, různou sílu. Intenzivně – tedy usilovně, se můžete učit třeba před zkoušením nebo před písemkou. Intenzivně můžete i odpočívat nebo sportovat anebo si čistit zuby.

Ale než to uděláte, zapište si všechno za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.