Civilizaci trápí epidemie vážnosti. Rozkmitejte bránici a přijde přirozený smích, vyzývá instruktor smíchu

19. srpen 2019

Petr Fridrich si patentoval slovo smíchologie, založil Nudnou konferenci a je instruktorem jógy smíchu. V rozhovoru s Lucií Výbornou prozradil triky, které vedou k bezdůvodnému smíchu. Podělil se také o zkušenost kolektivního rozesmívání manažerů. Jak vzniklo mistrovství světa ve smíchu? A k čemu je dobré občas používat smyšlený jazyk gibberish?

„Nejlepší je po ránu se zasmát sám sobě,“ říká hned zkraje instruktor neobvyklé disciplíny. Jógu smíchu vymyslel indický lékař Madan Kataria, který si všiml, že v některých vesnicích se lidé setkávali a smáli se spolu. Našel potom řadu studií, které se zabývají tématy smíchu a humoru v terapeutických kontextech. A protože sám byl ve stresu, začal téma zkoumat.

Čtěte také

Poté, co publikoval první práci, se pustil do praxe. „Řekl svojí ženě a sousedům, že by se mohli ráno sejít a říkat si vtipy. Byla u toho velká zábava. A protože bydlel v Mumbaji, kde žije přes dvacet milionů lidí, během týdne se to rozkřiklo.“ Ovšem s vyšší účastí vyvstal problém: některé vtipy neseděly všem.

„Každý máme jiný styl humoru. Závisí to na mnoha faktorech, jako je inteligence, vzdělání, věk, pohlaví. A doktor se před obavami z toho, že se koncept zhroutí, začal zabývat smíchem bez důvodu – aby se nikdo neurazil.“ Lidé žijí v přesvědčení, že smát se bez důvodu nejde – ale on dokázal, že to funguje.

Vtipe, vylez

Přimět lidi k bezdůvodnému smíchu se dá mnoha důvody. „Tělo nerozlišuje mezi tím, zda se smějete přirozeně, nebo cvičně.  Pro tělo je důležité, že kmitá bránice. To pak nastartuje přirozený smích,“ vysvětluje instruktor jódy smíchu.

Na svých lekcích používá různé triky. „Zařazuju trapný smích, který používají zhruba osmileté děti: haha, moc vtipný,“ předvádí hrobovým hlasem. Když to prý začne dělat skupina lidí, vyvolává to komickou situaci.

Lucie Výborná položila svému hostu otázku, zda na tom nejsme jako civilizace špatně, když potřebujeme učitele smíchu. „Je to spíš taková zpráva o nás. Epidemie vážnosti a negativních emocí naši civilizaci v poslední době trápí. Je dobře, že jsme přišli na způsoby, jak se smíchem uvolnit.“

 

autoři: Lucie Výborná ,