Cimrman v Bruselu

Od minulého týdne má český génius Jára Cimrman v Bruselu pamětní desku a unikátní pomník - otisk nohy, který v tomto městě zanechal při své návštěvě začátkem minulého století. Do Bruselu přijelo tuto památku odhalit Divadlo Járy Cimrmana a nemohl u toho chybět ani bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Recitace Cimrmanovy detektivky ve verších nezklame asi nikdy, ale do Bruselu přijeli cimrmanologové především se zcela novou zprávou: Jára Cimrman dorazil do hlavního města Belgie v roce 1910 na světovou výstavu a představil tu několik svých vynálezů - pochopitelně pod pseudonymem. A zanechal tu i stopu, kterou si nyní můžete spolu s pamětní deskou prohlédnout u vchodu stálého zastoupení České republiky při Evropské unii. Nově nalezené dokumenty zároveň ukazují, že český génius Jára Cimrman se do Bruselu snažil dostat už mnohem dřív, než v roce 1910.

Logo

Po jistých svízelích jeden z největších Čechů do Bruselu nakonec dorazil - badatelé našli přesvědčivý důkaz. Doslova a do písmene stopu, která Cimrmanovu přítomnost v Bruselu nezvratně dokazuje. Plovací blánu mezi palcem a malíčkem měl totiž jedině on, otisk nohy, který je tu před budovou zastupitelství k vidění, tedy musí být jeho. "Cimrman, nadaný věšteckým talentem, si dobře uvědomoval, jaký význam bude Brusel pro Evropu v budoucnu mít," říká Zdeněk Svěrák.

Mně osobně kalila dobrou náladu na recepci po odhalení pamětní desky na českém zastupitelství jediná věc: uvědomuje si Divadlo Járy Cimrmana, že porušuje evropskou legislativu? Konkrétně Směrnici o ochraně před mystifikací z roku 1978. Soubor by v očích eurokratů mohlo zachránit jedině to, kdyby se jejich produkce daly klasifikovat jako středně dlouhé pohádky, ale na to jim v obsazení chybí nadpřirozené bytosti.

Logo

"To neznáte Brusel!" chtělo se mi varovat Zdeňka Svěráka, ale přede mne se už drali další novinářští kolegové. A tak, ač pod hrozbou policejního zásahu, o tomto víkendu Divadlo Járy Cimrmana v sídle Evropské unie sehrálo dvě představení. Byl jsem na prvním z nich a sál byl doslova nabitý Čechy, kteří v Bruselu pracují.

autor: vpo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.