Čím víc toho o bouřkách víte, tím větší máte strach, říká lovec blesků

Bojíte se bouřek? Měli byste. Alespoň to v rozhovoru s Lucií Výbornou naznačuje muž nadmíru povolaný - lovec blesků a člen Amatérské meteorologické společnosti Miroslav Meglič. „Čím více se bouřkami zabýváte a čím víc toho o nich víte, tím větší máte strach,” tvrdí.

Není bouřka jako bouřka. Některá trvá hodiny a hodiny, u jiné se ani nenadějete, a je pryč. „Bouřku nedoháním,” říká Miroslav Meglič. „Pokud ji ale sleduju v určitém časovém úseku, zvládnu až dvě pozorování ze dvou různých míst.”

Pozorování blesků označuje za svou vášeň. A zdá se, že nepřehání. Bouřky ho fascinovaly už jako malého kluka a i nyní jim podřizuje téměř veškerý svůj volný čas.

„Fotím vždy v noci, se stativem a nějakým lepším foťákem. Mým snem je vyfotit úder blesku do vysílače u Českého Brodu, jde o nejvyšší stavbu v České republice,” říká.

Přestože se říká, že blesk vždy uhodí do nejvyššího bodu v okolí, rozhodně to prý není pravidlo. A spoléhat byste na to neměli ani vy - vždyť ne nadarmo se říká, že „blesk má bratříčky”. A tito bratříčci mohou zranit i vás.

Jak moc tedy lovci blesků při svém koníčku riskují život? Podle čeho se vypočítává směr, kterým bouřka postupuje? A jaké jsou největší fámy o kulovém blesku? I na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala.

Záznam celého rozhovoru si poslechněte kliknutím na odkaz v tomto článku.

autor: als