Chtěli jsme navázat na naše zkušenosti ze StarDance, říká Roman Zach o představení Moje tango

5. září 2018

Roman Zach není ve sbírce pro Světlušku žádný nováček, letos se do ní zapojuje už potřetí. Není proto divu, že to byl právě on, kdo ve středu usedl naproti Lucii Výborné. Společně totiž z přenosného rozhlasového studia na pražském Andělu zahájili už šestnáctý ročník sbírky pro Světlušku. 

Když se před dvěma lety objevil v populární taneční soutěži StarDance, vypadl těsně před finále. Na tanec ale nezanevřel. Právě teď se třeba chystá na premiéru divadelního představení Moje tango, ve kterém si zahraje i Jitka Schneiderová, další účastnice soutěže.

„Asi před půl rokem jsme se s Jitkou Schneiderovou potkali a řekli jsme si, že bychom mohli navázat na naše zkušenosti ze StarDance,“ vzpomíná v rozhovoru s Lucií Výbornou herec Roman Zach. „Když jsem si pak ale přečetl text Mého tanga, zjistil jsem, že tam bude asi deset tanečních čísel. A trochu jsem litoval,“ směje se.

Na StarDance se prý totiž lépe vzpomíná, než když se člověk skutečně musí znovu vrhnout do náročných tanečních tréninků. Přesto prý Roman Zach svého rozhodnutí zahrát si v představení Moje tango nelituje. „Jsem rád, že to dělám,“ shrnuje.

V tanci mi pomohla i fyzička. Jakákoliv sportovní průprava se hodí.
Roman Zach

Moje tango, které bude mít už za pár dní premiéru v pražském Studiu DVA, podle něj střídá smutné i veselé momenty. „Představení je závažné v začátku: je o ženě, která prodělává nemoc, proto končí se svým životem v Londýně a vydává se do Buenos Aires, aby se naučila tango. Tuto postavu hraje Jitka, já hraju všechny postavy kolem. Navíc ještě přestavuju nábytek, takže vlastně dělám i kulisáka,“ usmívá se Roman Zach.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.