Chorvatsko začali objevovat turisté ze Skandinávie, ubývá Němců

9. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Turisty vítají ve Splitsko-dalmatinském okrese nové billboardy. V Dubrovniku začínají zítra letní hry - největší akce v Chorvatsku. Dalmácii čeká slunečná neděle. Sever Chorvatska se vypořádává s následky nočních dešťů.

Počet turistů na Istrii klesl. V prvním pololetí letošního roku sem přijelo takřka 800 tisíc turistů, což je o 5 procent méně než loni. Stále větší oblibu si Istrie získává u hostů ze skandinávských zemí, Francouzů a Angličanů. Naopak znatelně ubylo Němců, celých 21 procent. Vzhledem k ekonomické situaci země vyhledávají Němci spíše levnější dovolenou. Věrni Istrii zůstávají domácí turisté, Italové a Slovinci.

Když budete projíždět Splitsko-dalmatinským okresem, narazíte na novinku letošní sezony - uvítací billboardy. Ty jsou součástí projektu turistického značení a přišlo Turistické sdružení a Správní oddělení Splitsko-dalmatinského okresu na zhruba 300 tisíc kun. Tabule jsou umístěné na deseti místech. Jsou na nich vyznačené i turistické lokality například bolská pláž Zlatni Rat, údolí Cetiny, Kaštel a podobně. Další billboard by se měl objevit na výjezdu z dálnice. Bude upozorňovat na dvě místa zapsaná v seznamu UNESCO - na město Trogir a Dioklecijanův palác ve Splitu.

Severozápad Chorvatska se vypořádává s následky silných nočních dešťů. V některých oblastech spadlo až 47 litrů vody na metr čtvereční. Největší škody jsou v Podgorači v Osječko-baranjské oblasti. Přímo v Podgorači voda zaplavila na čtyři desítky domů. Noční nepřízeň počasí, vítr a déšť, zasáhla čtyři okresy na severozápadu Chorvatska od Osječko-baranjska, přes Vurkovarsko-srijemský okres, po Požesko-slavonsko. U Zadaru a okolí napadlo 30 litrů vody na jeden čtvereční metr a voda zaplavila ulice. Dostala se i do stanice, která čistí srážkovou vodu. Záplavy poničily její vrata a zařízení.

V Chorvatsku se vám rozhodně vyplatí řídit se zdejšími předpisy. Telefonování za jízdy v automobilu bez hands-free vás jinak přijde na 500 kun, jízda na motocyklu či mopedu bez přilby na 700 kun a jízda na kole osoby mladší 16 let bez přilby na 300 chorvatských kun. Už vůbec nepřejíždějte křižovatku na červenou. Kromě pokuty ve výši 1000 kun si dva až šest měsíců nesednete za volant.

Pokud se chystáte na výlet do Dubrovníku, možná natrefíte na městskou stráž. Jde o novinku letošní sezony. Mladí muži jsou oblečení ve stylu středověké Dubrovnické republiky. Mají oblečené uniformy z brokátu a sametu, pošité zlatými ozdobami. Stráži nechybí ani zbraně - halapartny a meče. Stojí každý den na mostech Pile a Ploče, a to od 10 do 12 a poté od 20 do 22 hodin. Do služby má nastoupit i bubeník - jeho úkolem je každé ráno a večer seznámit obyvatele Dubrovníku a návštěvníky s různými novinkami a informacemi, pochopitelně v několika jazycích. Měl by být k zastižení ve staré části města u Orlandova sloupu, vždy ráno a večer.

Do Dubrovníku se můžete vydat už zítra, kdy tam začínají Dubrovnické letní hry. Je to největší kulturní akce v Chorvatsku. V průběhu her se koná kolem osmdesáti dramatických, baletních, operních a hudebních představení. Součástí jsou i prezentace nových knih, výstavy a pěvecká vystoupení. Potrvají do 25. srpna.

Přehled kurzů: za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22,74 kun. Euro směníte za 7,23 kun.

Za jeden litr benzínu Euro 95 zaplatíte 7,75 kun. Jeden litr nafty stojí 6,96.

Počasí v Dalmácii:
Zítra čeká Dalmácii slunečno s proměnlivou oblačností. V severním Jadranu na večer možnost přeháněk. Vítr bude vát slabý, od západu nebo severozápadu. Noční teplota 19 až 21 stupňů. Denní pak vystoupí na 25 až 30 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu