Chorvati si průměrně vydělají 4200 kun

22. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Podle údajů chorvatského statistického úřadu činila průměrná mzda v zemi k letošnímu červnu 4200 kun čistého. Ve srovnání s květnem si tak pracující Chorvaté polepšili v průměru o 50 kun měsíčně. Míra nezaměstnanosti v Chorvatsku přitom letos v červenci překročila 17 %. Počet lidí bez práce se i tak ve srovnání s jarními měsíci snížil. Řada Chorvatů totiž v létě najde sezónní práci v turistických střediscích.

V Chorvatsku včera večer řádila prudká bouře. Nejvíce zasáhla Dalmácii a ostrovy Hvar a Vis. Silný vítr a déšť napáchal škody na některých lodích kotvících v přístavech. Jedno z plavidel silné vlny vyplavily na břeh. Patnáctimetrovou loď se hasiči snažili dostat zpět na moře několik hodin. Nakonec vše dobře dopadlo.

Neobvyklou poctivost prokázala třiadvacetiletá Chorvatka, která na dvorku svého rodinného domku našla roztroušených 38 tisíc kun. Žena v sedmém měsíci těhotenství bankovky posbírala a zavolala policii. Strážci zákona zjistili, že peníze vypadly z tašky pošťákovi, který v okolí roznášel důchody. Pro srovnání - babička šťastné nálezkyně má měsíční důchod 470 kun a třiadvacetiletá žena zaměstnaná v podniku na zpracování dřeva si měsíčně přijde na 1500 kun. Od chorvatských pošt, kterým peníze patřily, prý žádnou odměnu nečeká. Je ráda, že jsou peníze tam, kde mají být.

autor: mfi
Spustit audio

Více z pořadu