Chcete udělat z kandidátů skokany? Nezaškrtávejte, kroužkujte

17. říjen 2017

Volby do sněmovny začínají už v pátek. Nejpozději v úterý by měli mít všichni voliči ve schránkách volební lístky. O hlasy bude na vlastních kandidátkách bojovat jedenatřicet politických uskupení.

Kdyby někdo volební lístky do své poštovní schránky nedostal, není třeba se znepokojovat. I když je volič ztratí nebo zapomene doma, nic se neděje. Ve volební místnosti dostane jiné.

Co na lístku musí být, vypočítává Petra Báčová z Českého statistického úřadu: „Název volebního kraje, vylosované číslo strany, název strany, hnutí nebo koalice. Dále jméno, příjmení, věk, povolání a trvalý pobyt kandidátů v pořadí označeném arabskými číslicemi a příslušnost k určité politické straně nebo hnutí, případně skutečnst, že je kandidát bez politické příslušnosti.”

Aby váš hlas při volbách platil, musíte si dát pozor na pár věcí. „Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopisu, přetržené lístky a lístky, které nejsou v úřední obálce. Hlas je také neplatný, pokud je v obálce víc hlasovacích lístků. Natržení nebo přeložení hlasovacího lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něj patrné potřebné údaje,” radí Ondřej Krátoška z ministerstva vnitra.

Maximálně čtyři preferenční hlasy

Lístek, který si volič vybere, může upravit kroužkováním, a podpořit tak maximálně čtyři své favority. „Zakroužkovat volič může kohokoliv. Nemusí nutně využít ani všechny čtyři preferenční hlasy,” dodává Ondřej Krátoška.

Ale pozor, když volič zakroužkuje víc než čtyři kandidáty, jeho preference neplatí. Hlas pro politické uskupení ale ano. Preference neplatí ani tehdy, když volič nevyznačí své favority předepsaným způsobem: místo zakroužkování pořadového čísla je třeba zaškrtne nebo podtrhne jméno a příjmení kandidáta.

Aby se uchazeč o křeslo ve sněmovně posunul na první místo kandidátky, musí získat aspoň pět procent preferenčních hlasů v rámci své strany. „Mám například stranu, která ve volebním obvodu získá sto hlasů. Pokud kandidát na posledním místě získá pět preferenčních hlasů, stává se díky tomu skokanem a dostává se na první místo kandidátní listiny,” vysvětluje Klára Pěknicová z ministerstva vnitra.

Když je takových kandidátů víc, dostanou mandáty v pořadí podle počtu získaných preferenčních hlasů.

autor: lej
Spustit audio