Český olympijský výbor hlasoval o nominaci do Pekingu. Na hry by se mohlo vydat přes 113 sportovců

14. leden 2022

Členové pléna Českého olympijského výboru v pátek schvalovali nominaci na nadcházející zimní olympijské hry v Pekingu. Podle původního plánu se mělo zasedání konat v Míčovně Pražského hradu. Vzhledem k aktuální epidemické situaci se ale hlasování uskutečnilo na dálku elektronickou poštou. „Plénum hlasuje do páteční 14. hodiny. Potom bychom měli mít výsledky. Na seznamu máme 114 sportovců,“ vysvětlil generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Čtěte také

„Běžně plénum zmocňuje předsedu Českého olympijského výboru, aby mohl činit změny v této nominaci, pokud dojde ještě k dodatečné nominaci nebo ke zranění. Nicméně 21. ledna Martin Doktor jako šéf mise odesílá finální přihlášku jednotlivých sportovců,“ doplňuje Graclík.

Olympijské hry startují už 4. února. Co všechno musí olympijský výbor ještě vyřešit? „Poměrně dlouho se snažíme řešit veškerá bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru. Jsme ve spojení s experty, máme úžasné podklady, se kterými pracujeme, a doporučení, abychom minimalizovali možnost nákazy.“

Zastoupení ve všech disciplínách

Český tým pro Peking vypraví rekordní počet sportovců. Nominaci si zatím vybojovalo 113 reprezentantů, které doprovodí 140 členů realizačního týmu. Česko bude mít zastoupení ve všech 15 disciplínách, a to i díky premiérové účasti hokejistek, skokanek na lyžích a smíšených dvojic v curlingu.

Soupisky všech týmu ale ještě kompletní nejsou. „Nemáme ještě úplně jasno u sestavy hokejistů a u biatlonu, kde se ještě rozhodne. Doufáme, že dojde i k donominacím, které měly proběhnout v lyžování a snowboardingu,“ říká předseda ČOV Jiří Kejval.

autoři: Jan Říha , Pavel Tylšar , vla
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.