Česko zastavilo všechny lety z Británie. Jak jsou na tom další země? Podívejte se na cestovatelskou mapu

21. prosinec 2020

Za čtyři dny jsou Vánoce a do Česka se tak začínají za rodinami vracet lidé, kteří za hranicemi žijí nebo pracují. Problémy teď budou mít ti, kteří by se chtěli vrátit z Velké Británie. Česko totiž od pondělí z této země zakázalo všechny lety, a to kvůli nové mutaci koronaviru, která se v Británii objevila. Nová forma viru by neměla být nebezpečnější, může se ale šířit rychleji. 

„Lety do Británie budou minimálně dočasně rušit skoro všechny země EU,“ konstatuje ministr zahraničí Tomáš Petříček (za ČSSD) a vysvětluje, co čeká ty, kdo se vracejí na svátky z Velké Británie: „Lidé musí do karantény, není možné přicestovat pouze s testem. Stále je možná pozemní cesta, ale vzhledem k nejistotě a nedostatku informací o nové mutaci koronaviru je na místě obezřetnost.“

Evropa svítí červeně

Pokud jde o cestování do dalších zemí, nemělo by podle ministra Petříčka docházet k zásadnějším změnám v cestovatelském semaforu. Od pondělí platí červené, tedy vysoké riziko pro Dánsko, naopak situace ve Španělsku se zlepšuje, proto je zařazené do oranžového stupně rizika.

Většina evropských států ovšem momentálně na cestovatelském semaforu svítí červeně. Co musí splnit lidé, kteří se z těchto zemí vracejí do Česka nebo případně naopak chtějí vycestovat za hranice?

„Buď musí cestovat s testem, nebo si ho udělat velmi rychle po příjezdu. Anebo nastoupit do karantény. Nicméně všem doporučuji, aby se před cestou seznámili s konkrétními podmínkami na stránkách ministerstva zahraničí,“ zdůrazňuje Petříček s odkazem na online mapu cestovatele.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související