Česko má na olympiádě historicky první curlery. Manželé Paulovi věří v postup ze základní skupiny

Od pátku už jsou manželé Zuzana a Tomáš Paulovi v Pekingu a chystají se na olympijský turnaj smíšených párů. První curleři z Česka v historii olympiády do něj vstoupí už pozítří zápasem proti Norsku. Led v Plaveckém národním centru si ale vyzkouší až v den utkání...

Dneska jsme byli na prohlídce, led si otestujeme až 2. 2. Když jsme přijeli, hrál se tam testovací zápas. Čínští hráči zkoušeli různé prvky, zkoušela se infografika a práce médií,“ vysvětluje curlerka Zuzana Paulová.

Se svým manželem Tomášem tvoří smíšenou dvojici pekingské olympiády. Oba se v hale zatím jen mihli, a proto se snažili v ní co nejvíc věcí nakoukat: „O ledu jsme toho zatím moc nepřečetli, ale vypadá to, že točí stejně jako ve střední Evropě. Očekáváme, že dojde k úpravě, kameny se postupně přebrousí a tím se led ještě trošku roztočí... Uvidíme,“ říká Zuzana.

Trénink a seznamka s čínskou kulturou

První curlingové kameny si po olympijském ledě manželé Paulovi zkusí poslat až ve čtvrtek, v den zahájení turnaje. „To je podle standardního manuálu světové federace: před turnajem hodinový trénink na každé dráze patnáct minut,“ doplňuje ji Tomáš Paul.

Čtěte také

Od pátku se v olympijské vesnici v Pekingu snaží získat co nejvíc zážitků. Kromě družení se s ostatními sportovci si důkladně prošli jídelnu a něco, čemu Tomáš říká nákupní centrum: „Tam jsou věci, kterými se člověk dokáže zabavit. Suvenýry, obchod s telefony, různé exhibice čínské kultury... Byli jsme se také podívat do haly na Short track.“

A chodíme do fitka každý den,“ smějí se. Tomáš se Zuzanou Paulovou přijeli do Pekingu kvůli curlingu. Když zatím nemůžou trénovat na ledě, snaží se minimálně neztratit formu.

Už ve středu totiž jako vůbec první čeští olympionici v Číně zahájí soutěž smíšených dvojic. Jako cíl si vytyčili postup ze základní skupiny.

autoři: Jakub Kanta ,
Spustit audio

Související