Manželé Paulovi mají na hrách v Pekingu šanci uspět. Medaile by ale byla překvapením, říká curler

21. říjen 2021

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem je curler a curlingový trenér Karel Kubeška. Kolik hráčů curlingu v Česku je? Dá se u nás dělat na profesionální úrovni? A proč není v Česku moc populární? Poslechněte si celý rozhovor!

Největší očekávání má český curling z historicky první nominace na olympijské hry v Pekingu. Jak moc jsou ta očekávání velká?

Je pravda, že na tento moment jsme čekali spoustu let. Ambice dostat se na olympijské hry byly už před 10, 15 lety. Jasnější obrysy získaly při olympijské kvalifikaci v německém Füssenu, což je 8 let zpátky, a v Plzni před 4 lety. Českým týmům mužů i žen se ale nepodařilo na účast dosáhnout. Muži měli navíc před 8 lety velmi dobrou příležitost. Stačilo jim vyhrát o jeden zápas víc na mistrovství světa. Bylo to proti Švýcarům a bylo to hodně těsné. Mohli být na olympijských hrách a byl by to pro nás veliký moment a zlom.

Čtěte také

Teď toho dosáhli Zuzana a Tomáš Paulovi v nové kategorii smíšených dvojic, která se objevila poprvé na olympijských hrách v roce 2018. Je to pro nás příležitost představovat náš sport veřejnosti v trochu jiných barvách než v minulosti. Současně je v nás ale nevyslovené očekávání, jestli to bude úspěšná účast, nebo účast, která zapadne v ostatních událostech. Osobně si myslím, že Zuzka a Tomáš mají dobrou šanci uspět na olympijských hrách. Medaile by byla trochu překvapení. V curlingu máme mezeru za zeměmi jako jsou Kanada, Švédsko, Švýcarsko. 

Smíšené dvojice vznikly speciálně do olympijského programu v rámci zrovnoprávnění počtů mužů a žen?

Je to v podstatě reakce na gender equality. Mezinárodní federace se rozhodla, že kromě smíšených týmů založí i soutěž smíšených dvojic. Ve smíšených týmech funguje klasická curlingová soutěž a byla první nabídnuta jako doplňková třetí disciplína. Ukázalo se ale, že je to příliš náročné, co se týče sportovců a realizačních týmů. Byla tak vymyšlena tato disciplína, která vychází z takzvaných pairs, což je disciplína, která se hraje v Kanadě a ve Skotsku, kde hrají dvojice, ale hrají normální curling. Smíšené dvojice tak, jak je vytvořili, mají pozměněná pravidla, hraje se pěti kameny, jsou tam přednastavené kameny a je to složitější na vysvětlení. Je to disciplína zajímavá a v Pchjongjangu měly smíšené dvojice poměrně úspěch. 

Takže z vaší strany to přineslo větší atraktivitu?

Rozhodně. Možná to curling i víc zpřístupnilo, protože je jednodušší si jít zahrát dva proti dvěma, než sehnat dostatek hráčů na čtyři proti čtyřem.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související