Městské sjezdy jsou divoké a šílené. Vyhrávám, protože se nebojím, popisuje cyklista Slavík

9. září 2021

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem je cyklista a mistr světa ve fourcrossu Tomáš Slavík. Proč se mu nepodařilo zvítězit na mistrovství světa už dříve? Jak svůj triumf oslavil? Jak důležité je v závodech fourcrossu vyhrát kvalifikaci? A jaký je rozdíl mezi městskými sjezdy v Evropě a v Americe? Poslechněte si celý rozhovor!

Ty už jsi zmínil městské sjezdy. Na některých tvých videích, která mají miliony zhlédnutí, se proplétáš šílenou rychlostí americkými městy. Často dokonce i skrze domy. Kde a kdy to vzniklo?

Ta myšlenka vznikla někdy okolo roku 2013, kdy jsem už měl titul mistra světa ve fourcrossu, titul ze Světového poháru a Světové série. Člověk, aby nezačal stagnovat, začne vyhledávat nějaké výzvy a tohle byla ta výzva pro mě. Měl jsem super mentora, který byl v tu dobu v městských sjezdech nejlepší na celém světě. Ten mě k tomu přivedl.

Nejšílenější závody se nejezdí v Evropě, ale v Americe. Je to hlavně kvůli konstrukcím měst. Takové konstrukce měst by tady neprošly. Jsou to standardně favely na strmém kopci. Vybereš si ten nejstrmější kopec, který by tady byl dobrý na vylézání s pohorkami. Oni tam ale postaví baráčky se schody. Je to strašně divoké, šílené a tím je to i zajímavé. Je to hrozně nebezpečné.

Tomáš Slavík a Vavřinec Hradilek ve studiu Radiožurnálu Sport

Cítíš se tam víc v ohrožení než na nějakém kopci, kde je spousta kamení?

Za ty roky jsme se dopracoval do takové fáze a to je také asi důvod, proč ty závody vyhrávám. Já se toho vůbec nebojím. Dokážu vypnout, ale mám k tomu pořád takový respekt. Vím, co si můžu a co si nemůžu dovolit. Je spousta sjezdařů, kteří jsou absolutní jedničky, ale přijdou na městský sjezd a nedokážou mě zajet, protože z toho mají větší respekt. Městská sjezdy se nedají naučit tím, že přijdeš do Prahy a jdeš trénovat na schody. Musíš jezdit závody. Já je mám najezděné a to je strašně důležité.

Já jsem viděl, že jsi někomu při tom závodě vjel do kuchyně. Některé ty záběry jsou šílené.

Je to šílenost. Bojuješ se spoustou věcí. Aby to pořadatelé udělali zajímavější, tak dělají různé šílenosti, které by u nás neprošly. V Mexiku jedné rodině zaplatili dva tisíce dolarů, což je pro ně strašná částka, a prokopali jim skrz barák díru. Vedle sedačky a televize jsem seskakoval sedm metrů dolů. Kolem toho stály tisíce diváků. To by tady nemohlo proběhnout.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související