Česko hledá nejhorší díru na silnicích. Loni bylo opraveno 500 výmolů z celkem 1344 nahlášených

6. březen 2017

Lidé mohou opět hlasovat o nejhorší díře na silnici v České republice – startuje anketa výmoly.cz. Silnice jsou po letošní tuhé zimě opět plné výmolů, najetí do výtluku přitom může na autě způsobit několika tisícovou škodu. Tématem se bude zabývat i dnešní speciál Radiožurnálu s vybranými hosty, který vysíláme v 17.05.

Jen loni řidiči před portál nahlásili přes 1300 výmolů. Kolik z nich už silničáři opravili? „Z 1344 úseků evidujeme téměř 500 opravených, to znamená nějakých 37 procent,“ říká autor projektu výmoly.cz Petr Čaník s tím, že anketa vyhlašuje i nejaktivnější kraj – tím se v roce 2016 stala Praha.

Čtěte také

Silnice sledují i policisté, kteří pak případné závady na vozovce nahlašují silničářům. Právě o spolupráci s policí uvažují i organizátoři ankety. „Probíhají dopravní konference, mezi nimi jsou i policisté. Spolupráce bude navázána,“ říká.

Portál lidé primárně vnímají jako místo, kde nahlašují výmoly, ale loni mohli nahlašovat i nebezpečná místa a přejezdy. „Pokud lidé mají v okolí nějaký nebezpečný úsek, tak ho mohou přes portál nahlásit,“ vybízí.


Pro rok 2016 se nejaktivnějším krajem stalo hlavní město Praha – 41 % nahlášených úseků bylo opraveno

Portál nabízí i právní rady, jak postupovat, když si řidič poničí auto právě na rozbité silnici. Nejjednodušší je, když vlastní havarijní pojištění, v tu chvíli je nejlepší situaci zmonitorovat, nafotit, případně zavolat policii, mít svědky a nahlásit vše své pojišťovně.

„Ve chvíli, kdy to nejde přes havarijko, tak kompletně zdokumentovat a věci řešit přes správce silnice,“ radí.

autoři: jch , prh
Spustit audio