České umělkyně v Londýně představily film vyrobený dětmi

V Londýně je široká škála aktivit pro děti jak domácí, tak zahraniční. Je tam mnoho dětských klubů a zájmových kroužků všeho druhu. Dva z nich založily české umělkyně Dora Martínková a Zuzana Jungmanová, které se svými svěřenci vyrobily animované filmy.

"Byl krásný letní den..." začíná krátký animovaný film Zbylo nás pět Dory Martínkové a Zuzany Jungmanové. Mezi roztomilými zvířátky ve filmu je vlk zvaný pan Vlkouš. "Pan Vlkouš se do našeho lesa dostal z chovné stanice, která ho zachránila po nehodě s autem," vysvětluje vlkův osud komentář filmu.

Dora Martínková a Zuzana Jungmanová jsou kamarádky, ale každá vede vlastní skupinu dětí. Dora Martínková založila dětský Mediální Klub v jedné londýnské škole: "Svůj kroužek jsem založila v září 2007. Moje dcera chodila do jedné londýnské školy, proto jsem si popovídala s ředitelkou, co si myslí o nápadu založit kroužek, v němž bych dětem ukázala, jak dělat grafiku, webové stránky a vůbec práci na počítači. Nápad se jí zalíbil a řekla, že jdeme do toho."

"V Čechách jsem pracovala jako grafik-designer, takže jsem dělal webové stránky a flash animace. Zkoušela jsem děti učit, jak funguje animace jako taková. Dostala jsem k narozeninám knížku, jak dělat animovaný film, a tak mě napadlo si to vyzkoušet na dětech," přiblížila s úsměvem počátky animované tvorby.

První animovaný film, který české umělkyně s dětmi vyrobily, byl Empire of the Sun, tedy Říše slunce. Byl o planetách. Zuzana Jungmanová vede v Londýně dětský klub, jemuž říká česká školička, anglicky Kids arts club. Jak spolu s Dorou Martínkovou děti pro film získala?

"Hlavní bylo dětem ukázat, co je to sluneční soustava, slunce, planety a všechny věci, které jsou samy o sobě výtvarně zajímavé. Takže jsme jim nejdříve na internetu hledaly zajímavé pořady, například z BBC, a snažily jsme se jim tématiku přiblížit. Každé dítě mělo charakter určité planety, což bylo zajímavé, protože každé dítě si samo nastudovalo, co je Mars, Venuše, co je mezi nimi zajímavého, jak jsou od sebe daleko, jak jsou barevné..." uvedla Zuzana Jungmanová.

Barevné obrázky planet, které děti pro animovaný film namalovaly, jsou roztomilé. Stejně jako příběh samotný. Každý vědecký fakt umělkyně konzultovaly jak s českými, tak s anglickými odborníky, takže ve filmech není ani jedna faktická chyba. Jak Zuzana Jungmanová vysvětlila, abstraktní pozadí malovaly nejmladší děti do tří let, starší děti do pěti let zpracovávaly obrázky jednotlivých hrdinů a dialogy pak namluvily děti nad pět let.

"S dětmi musíte dělat tak, aby je to bavilo. To znamená, že si musí stále hrát. Nesmí vnímat, že něco vyrábí, že po nich chcete nějaký pracovní proces. Musí to být pořád hrou. Takže si hrály, povídaly si o tom a konečný výsledek byl v tom, že jsme si se Zuzkou sedly nad počítačem, dávaly dohromady obrázky, hlasy a postavičky různě rozpohybovaly. Hodně jsme se u toho také nasmály, protože některé postavičky se pohybovaly hodně legračně, že se to ani nedalo použít," přiblížila Dora Martínková.

Ale to, co Dora Martínková se Zuzanou Jungmannovou použily, září originalitou a mladistvým zápalem, který mohou vyprodukovat jen láskyplně vedené děti. A tak metoda Komenského škola hrou našla mezi londýnskými dětmi díky dvěma českým umělkyním nové uplatnění. Příští projekt dětského animovaného filmu bude průvodce Londýnem.

autor: mkc
Spustit audio