České děti jsou v konzumaci alkoholu na prvním místě na světě, říká Michal Kalman

27. listopad 2013

K jeho zálibám patří jak plavba na velkých historických plachetnicích, tak věda, výzkum a organizování vědeckých projektů. Pokouší se dělat obojí a daří se mu to. K posledním jeho vědeckým aktivitám patří například studie o chování českých školáků. Právě o té mluvil Michal Kalman na Radiožurnálu s Lucií Výbornou.

Od roku 1995 se Česká republika podílí s Evropskou unií na studii o zdraví a životním stylu dětí a školáku. Z té poslední studie, na které spolupracoval právě Michal Kalman, nevyšly české děti příliš dobře.

„Když se podíváme na rizikové chování nebo konzumaci alkoholu, tak naše děti jsou na špici rizikového chování na světě,“ vysvětluje. Ze studie tak vyplývá, že naše děti ve věku od 11 do 15 let v podstatě nejvíce kouří a pijí alkohol na světě.

Naopak lépe je na tom česká mládež, co se týče životní spokojenosti nebo úrovně pohybové aktivity. „Ta však s rostoucím věkem klesá,“ dodává.

Čtěte také

Jak situaci zlepšit? Největším problémem je podle Kalmana politická nestabilita. „Když kolegové v Kanadě v roce 1977 zjistili, že stav kanadských obyvatel je tristní z pohledu obezity a kardiovaskulárních onemocnění, naplánovali projekt na 30 let. Něco takového si u nás nedokážu představit,“ vysvětluje.

Možná by nakonec pomohlo českým dětem brázdit po mořích a oceánech, podobně, jak to dělá Kalman. Třeba by jim taková plavba změnila život. „Nyní se vrátil například Šimon Pelikán z plavby z Brazílie přes Atlantik. Plavba trvala 38 dní a musím říci, že přijel poměrně pozměněn,“ říká námořník.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio